donderdag 23 december 2010

Kerst groet

Zo, dit politiekjaar zit er op. We hebben de laatste raadsvergadering van 2010 gehad. Voor mij stonden er 3 zaken op de agenda. Het paardenbeleid, Horeca als nevenfunctie in het buitengebied en de lening aan de schaatsbaan op de markt.

Vooral het paardenbeleid was een belangrijk stuk. Nu dit is vastgesteld kunnen we weer extra kansen en mogelijkheden bieden aan nieuwe agrarische bedrijven. Vanuit een woonsituatie weer terug naar een agrarische bestemming. Natuurlijk met de nodige voorwaarden maar toch is er nu weer wat mogelijk. Van, “Nee tenzij” naar “Ja mits”. Ik zie dat toch echt als liberaal winstpunt, door de VVD mogelijk gemaakt.
Jammer dat de PvdA tegenstemde. Ik hoorde ook geen inhoudelijk argument om tegen te zijn. Allen een vage kreet van “ keer om”. Ik zou zeggen Pvda, keer zelf om en wordt weer een echte partij van de arbeid.

Ook de mogelijkheid om Horeca als nevenactiviteit in het buitengebied toe te staan is een verruiming van het beleid. Het was een akkoordstuk maar toch, ook een VVD winstpunt. Langzamerhand gaan we weer naar de situatie terug dat het mogelijk is weer te ondernemen in ons buitengebied. Dus geen groenreservaat maar een waardevol landschap waar in we kunnen recreëren, wonen maar vooral ook werken zoals dat al vele eeuwen heeft gekund. Daardoor voorkomen we dat onze buurtschappen leeglopen, de voorzieningen afnemen en de sociale samenhang wegvalt. Juist door te zorgen dat er bedrijvigheid mogelijk blijft, mensen blijven wonen, zijn we in staat, dat waardevolle landschap in stand te houden.

Al eerder (in de raadsvergadering van november) hadden we de uitbreiding van de niet agrarische bedrijvigheid goed geregeld. Ook daar zijn nu weer wat meer mogelijkheden. Misschien minder dan we zouden willen. Met name het provinciale beleid is daar de beperkende factor. Hopelijk kunnen we daar na maart 2011 wat aan doen.

Om de financiering van de schaatsbaan op de markt is nog best wat te doen geweest. Hoe kun je in deze financiële krappe tijd een subsidie geven van 17.000 euro en daarnaast een krediet geven van 49.000 euro. We konden als college eigenlijk niet anders. De schaatsbaan kon gewoonweg zelf niet de broek op houden en op basis van (garantie) afspraken uit het verleden zouden we er behoorlijk de bietenbrug mee opgegaan zijn. Gelukkig paste het wel binnen het bestaande budget. Dat de subsidie een collegezaak was, bleek bij Winterswijks Belang niet helemaal duidelijk. We houden het maar op een onduidelijkheid. Wat ik wel van deze zaak heb geleerd is dat je als college vooraf goede afspraken moet maken. Niet zo maar, ook in goede tijden, garanties afgeven.

Begroting en toezicht van de provincie.
Dat de gemeente financieel in zwaar weer zit is bekend. 4,5 mln Euro bezuinigen in de periode 2011-2014 is niet mis. We hebben de begroting in november sluitend vastgesteld, dus wat dat betreft niks aan de hand zou je zeggen. De provincie had als toezichthouder echter nog wel wat vragen. Het gevaar van preventief toezicht dreigde. Een situatie waar ik als wethouder financiën natuurlijk absoluut niet in wilde komen. Je bent dan met handen en voeten gebonden. Het ging om drie punten, met name hoe hard zijn de bezuinigingen op de bedrijfsvoering, hoe vullen we de bezuiniging in op de gesubsidieerde instellingen in 2014 en hoe gaan we om met het wegvallen van de mogelijkheid van doorbelasting aan projecten (bv nieuwbouw Driemark) als die projecten klaar zijn. We hebben dan namelijk wel het personeel maar niet de projecten die dat personeel financieren meer.
Gelukkig hebben we de provincie kunnen overtuigen van onze serieuze aanpak en begrotingsdiscipline. De invulling van de bezuiniging op de gesubsidieerde instellingen komt voor de eerste bestuursrapportage net als de door de raad gevraagde kerntakendiscussie.

Al met al een bewogen jaar was het. Van kandidaat raadslid tot wethouder. Ik heb van de afgelopen periode enorm genoten. Het wethouderschap ligt mij erg en ik kijk dan ook uit naar de komende periode. Ik merk dat ik wat meer mijn rol in de raadsvergadering kan oppakken. Daar moet je natuurlijk ook in groeien.
In de komende periode zal de nadruk komen te liggen op het behalen van de begroting- en bezuinigingstaakstelling. Dat wordt een hele kluif. De kerntakendiscussie zal er toe leiden dat we als gemeente anders gaan werken. Wat doen we nog wel en wat doen we niet meer. Wat mij betreft gaat de burger weer meer zelf verantwoordelijk worden en vertrouwen wij als overheid er ook op dat die burger dat aan kan. Minder beleid en meer meedenken.
De taken die van uit de overige overheden onze kant op komen zal ook de nodige aandacht vragen. Jeugdbeleid en uitvoering is daar een van de belangrijkste van. Dat wordt een hele uitdaging.

Verder zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere dossiers waarmee ik aan de slag kan. Een van die zaken is bijvoorbeeld om toch glasvezel in het buitengebied aangelegd krijgen. Daar heb ik wel de buurtschapbewoners voor nodig, in geld, want de aanleg is kostbaar en niet door de gemeente te betalen maar ook in bereidheid. We moeten het zien als een van de middelen om ons doel van behoud van een leefbaar buitengebied te bereiken. Ook moeten we kijken hoe we de (agrarische) ondernemers nog meer mogelijkheden geven zich te ontwikkelen. Het werken aan het behoud van ons landschap is ook een belangrijk punt. Dit moet meer door de bewoners zelf gedaan worden. Ze moeten daar ook een vergoeding voor kunnen krijgen. We gaan de komende twee jaar werken aan een pilot om te kijken hoe we GLB gelden (Subsidie vanuit het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid) op een andere manier wegzetten. Ook het landschapsfonds kan daarbij een belangrijke instrument zijn. Het vullen van zo’n fonds wordt overigens nog een behoorlijke opgave, waarbij gemeentelijke middelen beperkt zullen zijn. Ik hoop hier samen met de st WCL invulling aan te kunnen geven.
Ook moet 2011 het jaar worden waarin we Eucalypta 2.0 vorm gaan geven in het oude postkantoor. Samen met Stichting Welzijn Winterswijk (SWW) komt daar een prima voorziening voor jongeren die net wat meer aandacht en activiteit nodig hebben. Het Pop gebeuren zoals als dat vroeger plaatsvond zal op andere locaties vorm krijgen. Denk daar bij aan de Storm.
Voor Impuls Winterswijk Oost wordt 2011 ook een belangrijk jaar. Na jaren van praten gaan we nu echt aan de slag. Op de Vlier komt in 2012 een mooie nieuwe school en ook de Pelkwijk krijgt nieuwe scholen. Door slim samen te werken met SWW en De Woonplaats zal het zeker ook nog lukken om multifunctionele ruimtes te creëren voor kinderopvang, sport en wijkwerk.

Kortom er is werk aan de winkel. Niet praten maar doen en doorpakken.

Ik wens iedereen een fijne kerst, een goede jaarwisseling en een gezond 2011!

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

woensdag 10 november 2010

Begroting 2011 – 2014

Na een paar maand van voorbereiding was het dan afgelopen week zo ver. Mijn eerste gemeentebegroting als wethouder. Bijna een tekort van 4,5 mln structureel wegwerken in vier jaar tijd. Dat is een mooie binnenkomer! Niet echt natuurlijk. Niemand vind het leuk om zo hard in te moeten grijpen. Zonder nu diep de inhoud in te gaan, wil ik graag wel een en ander toelichten.
De gemeente Winterswijk is op zich een financieel gezonde gemeente. We hebben nog steeds een ruim eigen vermogen. Dit mede door de Nuon verkoop. De inkomsten zijn wel eens waar minder geworden door een korting op de gemeentefondsuitkering maar nog steeds behoorlijk. We hebben echter één groot probleem en dat is de uitgaven kant.
Die uitgaven kant is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik daar al voor gewaarschuwd. Ik heb zelfs al eens aangegeven dat de kans groot zou zijn dat we een zogeheten “artikel 12 gemeente” zouden kunnen worden. Gelukkig is dat nu (nog) niet zo ver. Al houdt de provincie ons goed in de gaten. Gedeputeerde Van der Kolk is dat zelfs komen vertellen in de raad.
Maar goed die uitgaven kant, hoe zit dat nu? Waarom is dat zo'n probleem. Als gemeente hebben we de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in allerlei voorzieningen en hebben we ook geïnvesteerd in de bestrijding van de economische crisis. Over welke zaken hebben we het dan? Gemeentekantoor, Driemark, sportparken (Trias en Jaspers) en renovatie van diverse verenigingsgebouwen. Maar ook het strandbad en het BOS project. Daarnaast moeten er nog een aantal basisscholen vernieuwd worden. Ik geeft geen oordeel over die investeringen. Ze zijn door de raad in meerderheid gesteund en daarmee democratisch tot stand gekomen. Veel investeringen zijn echter gefinancierd. Dat kost ons al gemeente dus rente. Ook zijn er nog incidentele te korten in de begroting. Denk daarbij aan de aankoop van het terrein van de voormalige Nissen garage. Die tekorten komen ten laste van ons eigen vermogen en moeten ook geleend worden. Zo lang je die rentelast kunt dragen is er niet veel aan de hand. Er komt echter een moment dat de rentelast te veel wordt en we in verhouding te veel geld lenen. We leven dan feitelijk boven onze stand. Zeker als je weet dat er vanuit de Rijksoverheid nog een bezuiniging aan zit te komen. Dan moet je ingrijpen.

Dat ingrijpen is nu gebeurd. Naast ons “tijdelijke” te kort was er namelijk ook een structureel te kort. Dat kun je als gemeente natuurlijk niet hebben. Dat komt ieder jaar terug. Om dat structurele te kort op te vangen hebben we een bezuiniging doorgevoerd van 3,6 mln en hebben we ook de inkomstenkant moeten verhogen met €850.000,= Dat krijgen de Winterswijkse burgers en bedrijven als extra last. Als VVD wethouder geniet dat niet mijn voorkeur. Gezien de opgave kon het helaas niet anders. Zouden we ook dat nog aan de kosten kant moeten snijden dan zouden er nog verder gaande bezuinigingen moeten plaatsvinden. Dat zou tot onomkeerbare beslissingen leiden. Denk daarbij aan het sluiten van diverse voorzieningen. Die kunnen we nu nog voorkomen. Of we dat in de toekomst nog kunnen tegen gaan is ongewis. Indien er vanuit de landelijke overheid meer taken naar de gemeente komen zonder voldoende budget, of als het gemeentefonds nog verder gekort gaat, worden dan zou het zomaar kunnen dat we wel zulke maatregelen moeten nemen.

Begroting is één, zorgen dat we die begroting gaan halen is twee. De provincie gaat als toezichthouder ons goed in de gaten houden. De komende weken gaan we werken aan een systeem om te zorgen dat we binnen onze begroting blijven. Dat geldt voor de bedrijfsvoeringskosten (oa ambtenaren salaris) maar ook voor budgetten voor de projecten. Van de ene kant heeft dat gewoon met budgetbewaking van doen van de andere kant heeft dat ook te maken met een mentaliteitsverandering. Ook de raad heeft daar een verantwoordelijkheid. De hand moet echt op de knip.

Gelukkig was de raad in hoofdlijn eens met ons dekkingsvoorstel. Er zijn maar een paar kleine aanpassingen geweest. We kunnen dus nu echt aan de slag. Bij de eerste bestuursrapportage in het voorjaar weten we meer. Dan zullen we zien hoe hard deze begroting is.


Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en 
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

dinsdag 31 augustus 2010

Herfst

Terwijl ik dit schrijf is voor de meeste mensen de vakantie echt afgelopen. De kinderen zijn weer naar school en iedereen is weer lekker aan het werk. We hebben wederom genoten van het volksfeest in Winterswijk en/of een van de buurtschappen. Sommige hebben dat nog te goed. Hoewel het officieel nog zomer is leek het de afgelopen week buiten wel herfst. Regen en wind domineren het weerbeeld. Qua storm heeft Winterswijk z'n portie al wel gedacht zou je denken.

Op bestuurlijk- en politiek niveau kon er ook nog wel eens een stormpje gaan woeden. Hoewel ik als windsurfer wel van een stormpje houd, hoop ik dat het meevalt. Zo hebben we als college het besluit genomen met Eucalypta een andere weg in te slaan. We willen niet in stenen investeren maar investeren daar waar het om gaat. Dat is het jongere werk in Winterswijk. Dus geen nieuw- of verbouw van het oude pand. We stellen het budget voor de huur van het pand nu beschikbaar voor het behoud van de 2e jongerenwerker en mooie projecten voor jongeren. Voor de “oudere” jongere die voor behoud van het pand waren misschien een teleurstelling. Voor de toekomstige generatie is het denk ik een zegen omdat daarmee jongerenwerk betaalbaar blijft. Uiteindelijk heeft de raad het laatste woord. Ik hoop dat men zo wijs is om in te zien dat je beter in mensen kunt investeren dan in stenen.

Binnen de gemeente wordt er nu hard gewerkt aan de begroting 2011. Een moeilijke klus. We moesten al €1,1 mln bezuinigen, daar komen dan nog tekorten en de bezuinigingen op het gemeentefonds bij. De precieze cijfers krijg ik nog te zien maar de eerste tekenen zijn niet gunstig. De raad heeft samen met de commissieleden voor de zomer zogeheten speedsessies gehouden. In die speedsessies heeft ieder voor zich kunnen aangeven wat belangrijk te vinden voor de toekomst. Maar houden we alle streefbeelden in de lucht? Gemeenten om ons heen sluiten bibliotheken of hun zwembad. Dat wij als Winterswijk ook voor die keuzes komen te staan is duidelijk. Daar zullen nog behoorlijke discussies voor nodig zijn om daar uit te komen.

Ik zelf was overigens dit jaar vroeg op vakantie. Daardoor ben ik inmiddels al weer een week of vijf aan de slag. Die vijf weken waren relatief rustig. Ik heb mij op allerhande dossiers kunnen inlezen en heb ook wat werkbezoekjes gebracht. Die werkbezoekjes zijn erg leerzaam. Ze geven een beeld van wat er zo al gebeurt in Winterswijk. Soms denk je; heeft de gemeente een rol hierin? Andere keren is dat geheel vanzelfsprekend. Mijn beeld is dat er in de loop der jaren steeds meer is bij gekomen. Ik zou dat graag weer willen terug brengen naar gezonde proporties.

Kortom er liggen genoeg uitdagingen voor de komende periode.


Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en 
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zondag 13 juni 2010

Veel op pad zo'n wethouder

De afgelopen week ben ik veel op pad geweest en dus ook weinig thuis. Het begon vorig weekend. Ik mocht als wethouder op bezoek bij “kamp Wenters” De geboren Winterswijkers die op een openbare school gezeten hebben, kennen dat allemaal. Een week lang gaan alle kinderen uit groep 8 op kamp naar Vlieland. Dat doen ze per drie scholen. Dat is altijd gezellig en soms kom je je toekomstige brugpiepergenoten al tegen. Normaal gaat de wethouder in een hotel op Vlieland zitten. Ik heb dat niet gedaan. Ik ben een groot liefhebber van kamperen en ben samen met mijn twee jongste dochters en een tent op pad gegaan. Op vrijdagavond kwamen we aan. We kregen een mooi plekje in het zicht van het kamp. Kon ik ze mooi in de gaten houden. Op zaterdag heb ik namens de gemeente de kinderen op een ijsje mogen trakteren. Ook zijn we samen op het strand geweest. 'S avonds konden we samen met de kinderen mee eten. Het smaakte goed. Dat hadden de “kooktantes” lekker gedaan. Op zondag middag weer de boot terug genomen naar Harlingen. Daar stond mijn vrouw al te wachten om de kinderen over te nemen. Dat was nodig omdat op maandag en dinsdag het VNG congres gehouden werd in Leeuwarden. Zo kon ik mooi in Friesland blijven. Ik was niet de enige er waren ruim 3000 mensen aanwezig. Het programma bestond uit workshops, excursies en een informatiemarkt. Dat laatste had een hoog “huishoudbeurs” gehalte moet ik zeggen. Burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen sleepte tassen vol met gadgets de beursvloer af. Naast een congres, is het ook de jaarvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeentes. Er werd flink gesproken over de contributie-aanpassing. Uiteindelijk werden ze met de opdracht weggestuurd om die contributie te verlagen.

Dinsdag en donderdagavond waren de commissievergaderingen. Dat vergt altijd de nodige voorbereiding. Daar tussen zat natuurlijk de woensdag waarop de 2e kamerverkiezingen werden gehouden. Wat een spanning die avond. En wat een geweldig resultaat voor de VVD. Nu nog zorgen voor een mooie coalitie met Mark Rutte als minister-president en natuurlijk een (indirect) plekje voor Johan Houwers in de 2e kamer.

Op vrijdag stond in de ochtend twee vergaderingen in Doetinchem op het programma. Daarna kon in naar Woudschoten afreizen voor een VVD-wethoudersbijeenkomst. Een middag; avond en een ochtend heb ik daar met 60 andere, vooral nieuwe VVD wethouders kennis gemaakt en kennis gedeeld. Als afsluiting was er op zaterdagmiddag tijdens een lunch met 2e kamerleden waaronder Fred Teeven, Willibrord van Beek en Anouchka van Miltenburg. Als klapper kwam ook Mark Rutte nog even langs. Wat een aardige vent is dat en heel benaderbaar. Zou toch mooi zijn als hij premier zou worden. Al met al vond ik de bijeenkomst een succes. Het was leuk, gezellig en leerzaam. Hopelijk komen er nog meer van dit soort bijeenkomsten. Het is namelijk altijd goed om even los van de eigen gemeente ervaringen te delen.

Zondag was een familiedag. Op bezoek bij m'n zwager in Hilversum. Mijn vrouw reed en zo kon ik nog mooi even de B&W stukken wegwerken voor komende week.
Komende week ben ik wat dichter bij huis actief. Maar, al met al wel weer een zeer boeiende week.

Tot de volgende keer!

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

maandag 24 mei 2010

Ligt de toekomst van Winterswijk in de Achterhoek?

Afgelopen week hebben we in Winterswijk een energie top gehouden. Volgens mij was de top een succes. Er was een hoop bekijks bij de stands en de deelsessies ’s avonds werden volgens mij ook goed bezocht. De heer Wilschut, secretaris van de Regio Achterhoek was ’s avonds de presentator. Dat deed hij op een goede manier en hij wist zelf Rik Gommers te overtuigen een elektrische scooter aan te schaffen voor de gemeente. Maar daar gaat het nu niet om. Deze energie top geeft aan dat we als Regio Achterhoek meer samen moeten optrekken. Een regionaal energiebedrijf bijvoorbeeld kunnen we als Winterswijk niet alleen opzetten. Dat moeten we samen doen.

Wat opmerkelijk is van mensen uit de Achterhoek als ze de vraag krijgen waar ze wonen is dat ze nadat ze hun woonplaats hebben genoemd er achteraan vertellen dat die plaats in de Achterhoek ligt. Niet in Gelderland, nee de Achterhoek. In Twente heb je dat ook maar in de rest van het land is dat toch echt minder. Zo heb ik nog nooit mensen uit Den Haag horen zeggen dat ze uit Haaglanden komen. Nee, de Achterhoek wordt met trots vermeld.

De nieuwe leus van de Achterhoek is “Echt Achterhoek”. Die leus moet volgens mij nog wel wat meer beleefd gaan worden door de Achterhoekers. Zij zijn tenslotte de beste ambassadeurs. Voor het bedrijfsleven, toerisme, recreatie en sport. Er zijn genoeg zaken waar je het predikaat op kunt plakken.

Even een sprongetje terug naar Winterswijk. Een wat grotere plaats met centrumfunctie in die Achterhoek. Niet centraal in de achterhoek maar vanuit Duitsland wel een toegangspoort. Net zoals Doetinchem, en Zutphen dat zijn.
De komende jaren gaat er veel veranderen. Er wordt gesproken van aanpassingen van het Huis van Thorbecke. Het opheffen van provincies, waterschappen, fusies van gemeentes noem maar op. Drijfveer is de financiële situatie van het land. Indien de rijksoverheid steeds meer taken bij gemeentes neerlegt zonder additionele financiële middelen en als bezuinigingen van de provincie ook leiden tot minder geld voor de gemeentes dan zullen we wel iets moeten doen.
De raad van Winterswijk heeft vorig jaar besloten dat er 1,1 miljoen euro bespaard moet worden. Dit om de voorzieningen op peil te houden. Dat zal nog een hele klus worden om te realiseren in de gestelde termijn. Het gaat tenslotte om ca 20 fulltime werknemers. Die hebben rechten en die kun je dus niet zomaar ontslaan. Deze bezuiniging is echter vergeleken met wat er nog komen gaat een schijntje. Het Rijk moet zo’n 29 miljard Euro bezuinigen. Wie gaat dat betalen? In ieder geval zal dat voor een gemeente als Winterswijk al snel 3 to 5 miljoen Euro zijn. Per jaar dus, structureel. Ieder jaar op nieuw. Dat los je dus niet op door simpelweg personeel te ontslaan. Dat kan alleen door als gemeente minder taken uit te voeren, minder subsidies te verstrekken en een lager voorzieningenniveau aan te bieden. Natuurlijk kun je aan de inkomstenkant ook wat doen. Denk daarbij aan het verhogen van de OZB, toeristenbelasting, leges of betaald parkeren in te voeren. Zowel het schrappen van uitgaves als het verhogen van inkomsten is niet populair. En daar ga je dus niet de slag maken die we moeten maken.

De oplossing is simpel, nou ja, niets is simpel maar wel het best uit te leggen. “Vergaande samenwerking binnen de Regio Achterhoek”. Op die manier kunnen we veel problemen oplossen. Het biedt namelijk een combinatie van alle instrumenten die je als overheid hebt om de kosten in de hand te houden. En met samenwerking bedoel ik ook echt samenwerking. Dus als gehele regio alle lusten maar ook lasten verdelen. Je kunt daarbij denken aan het geografisch verdelen van voorzieningen zoals zwembaden, schouwburgen, bedrijventerreinen. Daarnaast kun je personeel uitwisselen of nog beter delen. De complexe vraagstukken van deze tijd kun je alleen oplossen met goed gekwalificeerd personeel. Voor plaatsen met een grootte als Winterswijk is het steeds moeilijker die mensen aan je te binden. Gevolg taken worden minder goed uitgevoerd of je hebt dure inhuurkrachten nodig.
Op termijn zou de Regio Achterhoek zelfs een bestuursentiteit kunnen worden. Dan moet overigens de provincie wel opgeheven worden. Anders krijg je teveel bestuurslagen. In iedere plaats kan dan een frontoffice servicebalie komen voor de contactmomenten met de burger. Dat kan dan ook op een flexibele manier in de kleine kernen. De backoffice kan op een centrale plaats komen. De burger merkt feitelijk dus niets van deze vergaande samenwerking. Belangrijk daarbij is dus dat je het contact met de burger zoveel mogelijk houdt zoals het nu is of misschien zelfs kunt verbeteren.
Uiteindelijk kunnen de zelfstandige gemeentes er voor kiezen naar deze schaal te fuseren. Een gemeente met 100.000 plus inwoners. Dan tel je in Den Haag ook weer mee.

Gaat dit allemaal snel gebeuren? Er zal nog wel wat water door de Slinge lopen voor het zover is. Dat het gaat gebeuren staat voor mij vast. De vraag is of we het zelf organiseren en tempo bepalen of dat Den Haag ons iets gaat opdringen. Ik kies voor het eerste. Daar is echter wel voor nodig dat we als plaats, individu over ons zelf heen moeten kunnen stappen. Dat is niet makkelijk maar volgens mij kunnen we dat. Want ook wij zijn “Echt Achterhoek”

Tot de volgende keer.
Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zondag 16 mei 2010

Overgang van oud naar nieuw.

De afgelopen week stond in het teken van “oud naar nieuw”. Als nieuwe wethouder krijg je een hoop nieuwe informatie over je heen. Ook gaan mensen anders naar je kijken. Je bent niet gewoon “burger” maar mijnheer de wethouder. Mensen kijken anders naar je of ze willen wat van je. Een boeiend proces moet ik zeggen. Wel was het jammer dat veel ambtenaren op vakantie waren. Natuurlijk logisch in een schoolvakantie week. Voor mij was het echter lastig afspraken maken.

Door het lange Hemelvaartsweekend was het een korte maar intensieve week. Er stonden twee commissie-avonden gepland. Op dinsdag was de commissie ruimte. Er stonden vooral punten op de agenda voor collega Gommers. Mijn rol bleef beperkt. Alleen een vraag over het gebruik van zandpaden door landbouwverkeer werd gesteld door een WB-commissielid. De vraag is of ik met de buurtschapbelangenverenigingen kan opnemen of boeren rekening willen houden met net nieuw opgeknapte fietspaden langs de zandwegen. Dat ga ik natuurlijk doen. Boeren maken veel gebruik van de zandpaden. Gebruik mag echter niet leiden tot verslechtering van de langslopende fietspaden. Ook zie ik zelf veel “betonpaaltjes” er uit liggen. Al schijnt dat met name te komen door het onderhouden van de berm en slootkanten. Ga ik dus maar eens over praten.

Woensdag was de commissie Samenleving. Dat is de commissie waar veel van mijn punten aan de orde komen. Dit keer was de 1e bestuursrapportage (1e berap) het meest van belang. De 1e berap is een uitputtingsrapportage en begrotingsaanpassing over het eerste kwartaal. Eigenlijk staan er alleen aanpassingen in die al bekend zijn voor de raad. Vooraf had ik al schriftelijke vragen ontvangen van het CDA en de VVD. Die laatste had ik echter wat laat gekregen en de beantwoording kon voor de commissie vergadering dan ook niet meer plaatsvinden. Dat komt dus nog. Verder had de voorzitter van de commissie verzocht vragen schriftelijk na te sturen. Dit om politieke discussie in de commissie te voorkomen. Daar is tenslotte de raadsvergadering voor. Met name de VVD was niet echt gelukkig met deze werkwijze. We konden helaas niet anders, normaal komt de 1e berap gelijk met de kaderstelling. Die kaderstelling maakte er dit keer geen onderdeel van uit. Dat deel gaat nog komen in de zogeheten “Speeddates”. Door deze ontkoppeling wordt de “1e berap” minder kaderstellend voor de raad. De grootste aanpassingen komen dus met de 2e berap en begroting 2011. Daar zullen we ook pas echt het beleid van het nieuwe college financieel terug zien. Erg gelukkig ben ik ook niet met deze gang van zaken. Logisch is het echter wel.

Zaterdagochtend stond in het teken van de bestuurdersvereniging van de VVD voor de Achterhoek en Liemers. Naast een (hernieuwde) kennismaking met mede bestuurders ging het vooral over hoe we in de Achterhoek als gemeentes meer kunnen samenwerken om alles financieel betaalbaar te houden. Een suggestie was de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk te sluiten en een nieuw ziekenhuis in Varsseveld aan het eind van de A18 te bouwen. Ik vond dat zelf nog niet zo'n goed idee. De werkgelegenheid van Winterswijk is wel iets wat me daarbij bezighoudt. Bij de samenwerking gaat het er natuurlijk om wie over zijn eigen grenzen heen durft te kijken. Dat is eng en daar is durf voor nodig. Wat krijgt Winterswijk daar bijvoorbeeld voor terug. Dubbel treinspoor?
Ik zelf zie Winterswijk toch wel als een centrumgemeente met maakindustrie, landbouw, vrijetijdseconomie en goede cultuurvoorzieningen. Zeker als omliggende gemeentes, zaken als bibliotheken gaan sluiten. We gaan in ieder geval wel kijken of we gemeentelijke taken kunnen samen doen. Denk daarbij aan de administratie, heffingen en uitwisseling van kwalitatief goede ambtenaren. En zo kom je dan ook daar met minder naar meer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zaterdag 8 mei 2010

8 mei 2010 De kop is er af..

De kop is er af..

Ik weet niet of je het zo kunt zeggen maar “de kop is er af”. Mijn eerste volledige week als wethouder. Hoe dat er uit ziet kom ik zo even op terug.
Eerst mijn excuses dat ik zo lang geen blog heb geplaatst. Dat was niet omdat ik niks meemaakte. Het kwam omdat toen eenmaal bekend was dat ik wethouder zou worden mijn leven in een stroomversnelling kwam. Het begon op het moment dat ik door de selectiecommissie te horen had gekregen dat ik de kandidaat voor de VVD zou zijn. Geweldig moment natuurlijk. Ik ben nog steeds heel erg blij en dankbaar in het gestelde vertrouwen. Toen naar mijn werk. Toevallig had ik die dag mijn reguliere werkoverleg met de teamcoördinator. Wel spannend omdat het bij een benoeming tot wethouder zo is dat je geen opzegtermijn in acht kunt nemen. Van de andere kant, zij is ook politiek actief dus enig begrip kon ik wel verwachten. Gelukkig was dat begrip er ook. Na de persconferentie met de presentatie van het coalitieprogramma en wethouders heb ik de rest van onze afdeling ingelicht. Iedereen was natuurlijk verbaasd maar wel ook enthousiast. Vanaf deze kant nogmaals dank voor het begrip.

De benoeming van het nieuwe college was op 28 april. De dag er voor heb ik nog de laatste zaken op mijn werk afgehandeld. Op 29 april volgde de eerste reguliere raadsvergadering van het nieuwe college. Sportpark Jaspers en Hameland waren de belangrijke thema's. Voor mij hield dat in dat ik een bescheiden rol had die avond. Beide onderwerpen zijn beladen. Jaspers vanwege de toch wel onzekere financiering door middel van de grondexploitatie en de daarmee samenhangende grondaankoopcontructie. Collega Gommers hield een goed verhaal en de raad ging dan ook op de SP fractie na akkoord met het voorstel. Het is nu aan mij als wethouder financiën om te zorgen dat het allemaal gaat lukken binnen het gestelde budget. Hameland is een ander verhaal. Al jaren speelt deze kwestie Met name de VVD fractie heeft in het verleden al meerdere malen de zorg uitgesproken. Toen waren ze een roepende in de woestijn. Nu is er veel geld nodig om Hameland er weer boven op te krijgen. We kunnen daar als Winterswijk niet onderuit. Niet alleen vanwege de afspraken die we hebben binnen de gemeenschappelijke regeling maar ook vooral omdat we de mensen die bij Hameland werken niet kunnen laten stikken. We moeten nu wel zorgen dat de directie de plannen waar gaat maken. Ilse Saris zit er volgens mij bovenop dus dat moet goed komen.

Afgelopen week was mijn eerste volledige week als wethouder. Er zit op zich wel een vaste structuur in het werk. Eerst de week doornemen met de collega's en burgemeester, vervolgens B&W besluiten doornemen, werkbezoeken en voorbereiding van commissie of raad. Dat zijn zeg maar de meer inhoudelijke werkzaamheden. Verder zijn er ook veel afspraken die in mijn agenda opduiken. Dat is wel even wennen overigens. Tot voor kort was ik baas over eigen agenda. Nu mag ik gebruikmaken van de diensten van het secretariaat. Hoort er bij, dus laat ik maar over mij heen komen. Die agenda staat inmiddels al behoorlijk vol. Een van de afspraken die ik afgelopen week had was in Oeding. Samen met Rik Gommers op bezoek bij het pilotproject over schoner water in oa de Slinge. Ook mocht ik deel nemen aan de dodenherdenking. Ik heb samen met de burgemeester een krans gelegd op de algemene begraafplaats. Het was koud bij het gemeentehuis en dat maakte het geheel nog indringender. Op Bevrijdingsdag was ik nog even met “100%-Winterswijk, Betty Wassink” bij de Sevink Mölle. Er werd een kidsdoeboekje gepresenteerd. Leuk om te doen en volgens mij was het weer goed druk met kinderen daar bij Sevink Mölle.
Voor het weekend krijg ik altijd een stapeltje werk mee ter voorbereiding van de B&W besluiten vergadering op dinsdag. Die doe ik dan maar op zondagavond. Zo blijft er ook nog wat tijd over voor het gezin..

Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op  http://gert-jantegronde.blogspot.com
en www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zaterdag 17 april 2010

Hectische weken.

De kogel is door de kerk. De komende vier jaar gaan Winterswijks Belang, het CDA en onze VVD, de uitdaging aan om Winterswijk door een moeilijke periode te leiden. De onderhandelaars hebben een mooi resultaat neergelegd. Het coalitieprogramma met de titel “Met minder naar meer” Zet de koers uit voor een coalitie waarvan over vier jaar hopelijk door de Winterswijkers wordt gezegd dat het een pittige tijd is geweest met moeilijke keuzes maar dat we er prima door zijn gekomen.
-Een paar punten uit het akkoord.
-Meer samenwerking met buurgemeentes
-Eindelijk een oplossing voor de problemen met de permanente bewoning van
recreatiehuisjes.
-Uitvoering van de sportnota.
-Onderzoek haalbaarheid Museaal Concept.
-Bewoners buitengebied zijn zelf meer verantwoordelijk vor het onderhoud.
-Goede huisvesting Driemark, Winterswijk-Oost en st Jozefschool
-Uitvoering WMO-plus loket en Centrum jeugd en gezin.
-Actief beleid m.b.t. Bedrijfsterreinen, kernwinkelgebied en citymarketing.

Er zijn natuurlijk nog wel meer thema's waarmee we aan de slag gaan. Als wethouders gaan Rik Gommers, Ilse Saris en ondergetekende verder. Dat ik zelf mee mag doen vind ik een hele eer en ik ben ook erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik gekregen heb van de selectiecommissie en de fractie. Ik heb er zin in en hoop snel aan de slag te kunnen. Dat zal zoals het er nu naar uitziet 28 of 29 april zijn.

Nu even terug naar de laatste weken. Er waren volle agenda's voor de commissies Ruimte en Samenleving. Dat hield dus in dat de fractie vergadering ook er veel te behandelen had.
De commissie Ruimte ging er redelijk snel doorheen. Eén van onze commissie leden was ziek dus kon ik zelf als vervanger plaatsnemen. Een particulier kan waarschijnlijk nu snel aan de slag met natuur aanleg als tegenprestatie voor het permanent kunnen gaan bewonen van een tot op heden als recreatie gebruikte woning. Dit is een uniek project en precedentwerking kan er haast niet vanuit gaan.
Bij de commissie Samenleving ging het er iets anders aan toe. Het was mijn eerste eigen commissievergadering. Toch spannend. Ook Voor Linde Lam als voorzitter was het de eerste keer. Ik vond dat ze ondanks de zwaarte van het programma het prima heeft gedaan.
Het werd door de hoeveelheid insprekers en zwaarte van de onderwerpen een “latertje”. Tegen middernacht reed ik weer naar huis.
Zo kwam er met spoed vanuit het huidige college de behandeling van Sportpark Jaspers bij tussendoor. Veel te kort van te voren aangeleverd. Volgens de wethouder was het echt nodig nu een beslissing te nemen in de aanstaande raadsvergadering om verdere vertraging te voorkomen. Of speelde er ook nog iets anders? Maar goed in de politiek moet je soms snel kunnen schakelen en omdat we in het coalitieprogramma in navolging van een in 2007 genomen raadsbesluit akkoord zijn met de sportnota kunnen we nu niet echt de boel tegenhouden. Wel hebben we nog zo onze vragen over de zorgvuldigheid hoe dit is gegaan en de financiële haalbaarheid. Hoe zit het namelijk met de leden van diverse verenigingen. Zijn die al allemaal akkoord? De deal met de grondeigenaren van het nieuwe deel van Jaspers is die nu wel zo handig? Zij krijgen namelijk de beschikking over gronden om te exploiteren op het WVC terrein. Ergens anders kan overigens ook. Waar zou dat dan kunnen? De wethouder was het met mij eens dat we daar nog wel een risico lopen. De grondexploitatie is sowieso nog niet echt hard volgens mij. Dat is echt een zorgpunt omdat we daar de nieuwbouw plannen me financieren. En wat te doen met de verenigingen die nog wat pijnpuntjes hebben zoals de vliegclub?

Verder stond Hameland op het programma. De deelnemende gemeentes moeten met behoorlijke kredieten over de brug komen om het vermogen weer op te bouwen en om de verliezen van de komende jaren op te vangen. Omdat je de mensen van Hameland niet kunt laten vallen en omdat het wettelijk ook gewoonweg niet anders kan zullen we wel over de brug moeten komen. Ik verlang van het bestuur van Hameland straks wel om regelmatig op de hoogte gehouden te worden. Wat mij betreft staan ze onder “curatele” We zullen als dagelijks- en algemeen bestuur er boven op moeten blijven staan. Het feit dat de huidige wethouder nog wel even kwijt wilde dat het toch ook met name kwam door dat er in het verleden te weinig geld naar Hameland is gegaan vond ik niet geheel netjes. Ze hebben 4 jaar de tijd gehad om het op te lossen en de situatie is alleen maar erger geworden. Samen met WB pleitte ik in de commissie vergadering er dan ook voor, dat er nu snel iets moet gebeuren en dat er eindelijk eens zicht komt op een oplossing.

Op 29 april gaat de raad zich buigen over de bovenstaande onderwerpen. Dat kon nog wel eens een heftige discussie worden. We zullen zien hoe dat gaat en met name hoe de nieuwe wethouders daar mee om gaan.

Nou de volgende blog zal ik schrijven op een moment dat ik of net niet of net wel wethouder ben. Een blog zal ik in ieder geval blijven schrijven.

http://twitter.com/gertjantegronde

maandag 5 april 2010

Voor dag en dauw

Hèhè, het begint nu toch echt voorjaar te worden. Op dit moment is het 6 uur in de ochtend. De meeste mensen die ik ken draaien zich nog een keer om en slapen nog een uurtje verder. Ik niet. Vandaag was zo'n dag dat het opstaan als vanzelf ging. Nu moet ik bekennen dat ik een kortslaper ben. 12 uur er in en 5 uur op is het normale ritme. Dat gaat normaal ook erg goed. Nergens last van. De laatste maand echter ging het allemaal wat moeizamer. Met als klapper het verzetten van de klok naar zomertijd. Ik heb daar elk jaar moeite mee. Zo ook dit jaar. Misschien nog wel erger dan andere jaren. Was het de lange winter, de campagne voor de gemeenteraad die veel inzet vergde? Of toch de verkoudheid waar ik al een tijdje mee rondloop? Ik weet het niet. In ieder geval ben ik nu weer helemaal wakker. Dat ik zo vroeg op moet hangt samen met het feit dat ik werkzaam ben in Arnhem. Ik ga vier dagen in de week met het treintje op en neer. Dat kost mij van deur tot deur zo'n 1 uur en 20 minuten. Of wel 2 uur en 40 minuten per dag. Natuurlijk zou ik dichter bij huis willen werken. Probleem is echter dat je dichter bij huis niet zo snel werk kunt vinden. Dat wist ik toen ik weer in Winterswijk ging wonen. Ik heb het er ook graag voor over. Ik zou er niet meer aan moeten denken om in een stadsagglomeratie te moeten wonen. Wat ook meespeelt is dat ik m'n huidige werk erg leuk vind.
Toch schuilt er een probleem in mijn situatie. In de stadsregio Arnhem-Nijmegen worden nog als een gek huizen gebouwd. De Achterhoek is inmiddels bestempeld als krimpregio en de ontsluiting van de Achterhoek wordt maar beperkt verbeterd. Het kan niet anders zijn dat de werkgelegenheid voor de middelbaar tot hoger opgeleide mensen verslechtert. Mensen zonder binding maar ook voor mensen met een achtergrond in de Achterhoek zullen niet zo snel kiezen voor dit mooie gebied. Het werk is er niet en de reistijd naar het werk is te lang. Nu heeft Synthus voorgesteld, om met een sneldienst te komen. Ze willen de nieuw te realiseren haltes op het traject Winterswijk-Arnhem overslaan. Die stations zullen alleen door de zo geheten tussentrein worden aangedaan. Op zich is dat prima, maar betekent voor mij geen versnelling. Ik zou willen pleiten voor een echte sneltrein, die twee keer per uur alleen stopt in Winterswijk, Varsseveld, Doetinchem en Duiven en de stations in Arnhem. Dit kan, denk ik alleen met dubbel spoor. Nu zijn ze wel bezig om dit tot Doetinchem te realiseren maar de wereld houdt daar niet op. Grijp de crisis en herstel wet aan om dit laatste stuk ook meteen te doen. Als je namelijk een station of 8 overslaat scheelt dat namelijk zomaar een klein half uur en daarmee kom je qua reistijd toch behoorlijk in de buurt van de vinex locaties in de buurt van Arnhem. Ik hoop dat het Rijk en de Provincie ondanks alle bezuinigingen hier nog ruimte voor weten te vinden.
Ik zal in ieder geval mijn best doen om dit in de Regio Achterhoek op de kaart te zetten. Zodat de Achterhoek beter bereikbaar wordt.

maandag 22 maart 2010

Blog

Op de VVD site is de afgelopen jaren met grote regelmaat een Blog door Chris van den Bos geplaatst. Nu Chris helaas uit de boot is gevallen bij de gemeenteraadsverkiezingen, heeft hij aangegeven het schrijven van een Blog te willen over dragen. Omdat ik Chris met voorkeursstemmen heb voorbij gestreefd, ligt er nu grote morele druk op mij om zijn plek als Blogschrijver over te nemen. Bij deze!

Vanaf deze plek wil ik Chris hartelijk bedanken voor de vele stukjes die hij eerst als fractielid en later als campagneleider heeft gepubliceerd. Ze geven een mooie kijk op wat politiek voor Chris betekent. Natuurlijk blijft Chris wel actief als schrijver. Ik neem in ieder geval aan dat hij wel stukjes blijft schrijven op z'n eigen Hyvespagina. Ik wil hem daar in ieder geval toe uitnodigen. Het is atijd goed als iemand vanaf de zijlijn een vinger aan de pols houdt tenslotte.

Omdat iedereen anders is zullen ook mij blog's anders zijn dan die van Chris. Leeftijd, ervaring en het feit dat ik naast de politiek ook nog werk als controller maakt het dat mijn stukjes anders geschreven zijn. Of ik het vol blijf houden wekelijks te bloggen moet nog gaan blijken. Dat hangt af van wat ik meemaak. Ik probeer wel wekelijks te gaan bloggen. Hopelijk valt een kleine inkijk in mijn leven in de smaak en zal ik naar verloop van tijd een vaste lezersschare krijgen.

Goed, nog even een kleine terugblik over de afgelopen weken. Nadat de VVD van twee naar vijf zetels is gegaan in de raad van Winterswijk zijn er een toch heel wat dingen gebeurd. De onderhandelingen voor een nieuw te vormen college zij van start gegaan. WB, CDA en de VVD hebben aangegeven dat een college van hun partijen de logisch variant is. De PvdA is duidelijk aan het bijkomen van de nederlaag. De stabiele factor bleek opeens niet meer zo stabiel. Zelfs het door Wouter Bos laten vallen van het kabinet bleek niet te helpen. Al hoewel? Misschien was anders het verlies nog wel groter geweest. Ik vraag mij af hoe dat nu verder gaat bij de PvdA Winterswijk. Je moet als leiding van zo'n club toch ook je conclusies trekken.

Terug naar de onderhandelingen. Inmiddels zijn er een paar bijeenkomsten geweest waarbij de drie partijen die onderhandelen te horen hebben gekregen hoe de gemeente er financieel voorstaat. Ik heb er één van de publieke tribune en twee bijeenkomsten actief mogen meemaken. Zoals de meeste mensen in Winterswijk wel weten, hebben we in de campagne telkens gewezen op de toename van de schuld met 50 miljoen in 2010. Al bij de eerste bijeenkomst bleek dat 61 miljoen te zijn. Dat was even schrikken. Zelfs bij de WB mensen zag ik de schrik in de ogen. Was het dan toch zo erg? Had de VVD dus toch gelijk? Ja dus! De financiële man van WB heeft het dus nog niet zo gek bekeken niet terug te keren na de verkiezingen. Want verantwoordelijkheid nemen betekent namelijk ook dat je je eigen fouten onder ogen moet zien, en tja dat is nog niet zo makkelijk. Zoals ik het nu zie, gaan we zware tijden tegemoet. De schulden lopen op, en van veel projecten kunnen we niet af. De plannen van De Driemark zijn al in een vergevorderd stadium. Inpuls Oost is nog niet zo ver. Daar zouden we nog anders kunnen beslissen. De scholen aan de Pronsweg hebben volgens mij echter het nakijken. Daar is nu volgens mij echt geen geld meer voor. Wat mij vooral opvalt zijn de vooraf toch wel erg positieve aannames met betrekking tot de grondexploitaties bij de projecten. Zeker nu het economisch toch echt slecht gaat en we vanuit het Rijk nog veel meer rampspoed kunnen verwachten. Willen we de gemeente de komende jaren weer een beetje financieel op de rit krijgen dan zullen er flinke keuzes gemaakt moeten worden. Wat doen we nog wel en wat doen we niet meer. Het komende college is dus gebaat bij een stabiele politieke basis. Ze zullen verder moeten kijken dan de eigen horizon en ze zullen lef en verantwoordelijkheid moeten tonen naar de toekomst toe. Het college akkoord zal wat mij betreft niet moeten gaan over projecten maar meer de kaders moeten aangeven. Bijvoorbeeld dat het lange vreemd vermogen niet meer mag zijn dan 60% van het totale vermogen of dat tegenvallers binnen het eigen begrotingsonderdeel op gevangen moeten worden. Zo dwing je wethouders en ambtenaren tot het maken van heldere keuzes.

Nog een ander ding, afgelopen weekend waren we met de VVD-bestuursvergadering in het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst. Hoewel ik de buitenkant niet meteen heel geweldig vond, was ik wel erg onder de indruk van de binnenkant. Een geheel nieuw concept met bijbehorende werkplekken. Daar zou ik als ambtenaar wel willen zitten. We hebben naast een rondleiding nog even teruggekeken naar de gemeenteraadscampagne. Die was overal succesvol verlopen. Chris van den Bos hield als lid van de Regionale activiteitencommissie een presentie over de gezamenlijke acties die we gedaan hebben en over hoe je van elkaar kunt leren en hoe je elkaar kunt ondersteunen. Ik hoop dat, nu Chris niet in de gemeenteraad is gekozen hij dit verder zou kunnen uitbouwen naar de komende verkiezingen voor tweede kamer en provinciale staten. Chris heeft de gedrevenheid die bij een campagneleider hoort. Hij kan die kar trekken en heeft een uitstekend netwerk. Ik zou zeggen Chris ga er voor en maak van de VVD de grootste in de Achterhoek en Liemers!

Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

maandag 15 maart 2010

Politiek en de dagelijkse dingen des leven.

3 maart ligt inmiddels alweer twee weken achter ons. Voor de verkiezingen was het erg hectisch. Posters plakken, debatteren, folders rondbrengen en met een mega zandloper door het dorp. Al met al leuke acties en het resultaat was er ook naar. We zijn toch al met al wel een paar maanden bezig geweest. Al die activiteiten waren redelijk goed inpasbaar in mijn dagelijkse activiteiten en privéleven. Nu na de verkiezingen is er al een nieuw ritme ontstaan. Eerst naar de de-installatie van de oude raad. Dag er na installatie van de nieuwe raad. Natuurlijk zijn de onderhandelingen ondertussen ook begonnen. Eerst een informatiemiddag door de ambtenaren over de begroting. Dat was schrikken. Wij van de VVD wisten al dat het niet best was. Maar ik geloof zelfs dat ze bij WB nu inzien dat we als gemeente er niet goed voorstaan. En dan hebben we het nog niet over de komende bezuinigingen van uit het Rijk. Op de zaterdag ging het verder, nu de partijen in directe onderhandelingen. Ik zelf kon niet aanwezig zijn omdat ik met al mijn collega's van LNV welkom waren in De Efteling. Samen met “De Gerda” Graag had ik de onderhandelingen zelf meegemaakt maar door mijn vele afwezigheid van de laatste tijd vond ik dat ik als vader van drie jonge meiden gewoon mee moest naar Kaatsheuvel. En het was het waard!

Het politieke leven gaat echter gewoon door. gisteravond weer een brede kieslijst bijeenkomst met alle 17 kandidaten en enkele bestuursleden van de VVD. Vanavond wordt er verder onderhandeld. Daar zal ik dit keer ook bij aansluiten. Politiek gaat namelijk voor een groot deel over financiën en dat is toch een beetje mijn specialiteit. Ook de rest van de week ben ik weer onder de pannen. Er volgt onder andere nog een informatiebijeenkomst over de Driemark en over het bestemmingsplan in het buitengebied.
Doe ik mijn gezin te kort? Moet ik Wouter Bos en Camiel Eurlings gelijk geven en al helemaal niet aan de politiek beginnen? Het lijkt immers mode te worden om als vader nu te kiezen voor het gezin. Nu ben ik niet al jaren politiek actief en al helemaal niet landelijk, wel heb ik gewoon gewerkt de afgelopen jaren. Ook dat kost tijd. Ook mijn vrouw werkt en hebben we een huishouden te runnen en wil je ook wel eens ontspannen en sporten.
Burgemeester Van Beem vertelde tijdens de installatie van de raad al dat je ook wel eens als raadslid afwezig kunt zijn. Hij zelf had dat nog nooit gedaan maar moest kunnen vond hij.
Ik zelf ben het daar niet mee eens. De raads- en commissievergaderingen zijn de vaste momenten van het politiek bestuur van een gemeente. Daar kun je niet lichtzinnig mee omgaan. Daar wordt het politieke handwerk gedaan. Een nobel vak volgens mij. Zelfs mensen uit het bedrijfsleven kunnen daar nog wat leren over bestuur en intermenselijk contacten. Ik ga er voor om ze allemaal mee te maken.

Moet je dan als vader je kinderen te kort doen en ze weinig persoonlijke aandacht geven. Nee natuurlijk niet. Het is een kwestie van plannen, plannen en plannen maar ook los durven laten en je collega fractieleden en fractievolgers vertrouwen. Ik moet dat natuurlijk allemaal nog gaan ondervinden. Gelukkig hebben we binnen de groep van fractieleden én volgers genoeg mensen met ervaring. Vele handen maken licht werk. Ik hoop dan ook zo nu en dan op hen terug te kunnen vallen. Ook kun je kiezen wanneer je wat met je gezin gaat doen. Ik zal vaker voor de quality-time moeten gaan. Wel zal ik helaas genoegen moeten nemen met minder sporten. Dat is jammer maar ook niet het einde van de wereld. Uiteindelijk is het hier ook een kwestie van balans vinden. Net zoals die nu weer in de raad teruggekomen is.

zondag 7 maart 2010

De kiezer heeft gesproken.

Vier jaar geleden heeft de Winterswijkse kiezer massaal gekozen voor “nieuwe” politiek. Nu na de verkiezingen blijkt dat de kiezer weer een andere weg heeft gekozen. Aan de keus te zien is de vorige keuze bij veel kiezers niet goed bevallen. De partijen waar zo veel kritiek op was hebben zich met 4 nieuwe zetels weten te herstellen. Eén van die zetels heb ik gekregen. Nog wel met 214 voorkeursstemmen. Daarmee ben ik van een 6e plek op de kieslijst doorgeschoven naar een derde plek. Ik zou het liefst al die 214 mensen persoonlijk willen bedanken. Bij een deel heb ik dat ook gedaan. Helaas kan dat bij een groot deel natuurlijk niet. Desalniettemin heel erg bedankt voor het vertrouwen.

Met deze nieuwe uitslag is het evenwicht weer enigszins hersteld. Volgens mij zijn we in Winterswijk namelijk gebaat bij een evenwichtige verdeling tussen de politieke stromingen. Daarbij is er zeker ook plaats voor de SP als alternatief voor de PvdA. Daarom wens ik de SP dan ook veel geluk en wijsheid toe de komende periode. Het verlies van de PvdA ligt waarschijnlijk voor een deel bij de landelijke trend. Als Wouter Bos het kabinet niet had laten klappen dan waren ze waarschijnlijk nog wel een zeteltje meer kwijt geraakt. Progressief Winterswijk heeft het zonder Hans van Lith moeten doen. Tineke Zomer is vast een goede opvolger maar Van Lith vervang je niet zomaar en daarbij is 1 zetel voor PW zo'n beetje het natuurlijke aantal voor de lokale Groen Links variant.

Hoe nu de teruggang van WB te duiden? Is het effect van het Strandbad uitgewerkt? Of heeft de kiezer begrepen dat je wel heel makkelijk vanaf de zijlijn kunt roepen maar dat collegeverantwoordelijkheid wel even andere koek is. Blijkbaar kun je in 4 jaar niet zo veel doen. Het strandbad is immers nog niet open en de restauratie en herbestemming van het paviljoen is ook nog niet gereed. Het plan dat er voor het paviljoen nu ligt is overigens volgens mij niet echt heel veel anders dan het plan dat in het verleden al was bedacht.

Met een kleine honderd stemmen meer dan de VVD is WB nog wel steeds de grootste partij in Winterswijk. Daarmee is WB nog steeds een breed gedragen beweging in Winterswijk. Ik zeg bewust beweging, zij zegt immers niet aan politiek te doen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ze verder gaan bij WB. Ik denk dat de komende periode, fracties zoals WB (en andere leefbaar achtige groeperingen) het moeilijk gaan krijgen. Hoe ga je als one issue groeperingen om met de financieel moeilijke periode. De roep om meer naar de burger te luisteren is immers opgepakt. Waar kun je je dan op profileren? Dure prestigeproject zullen er namelijk de komende raadsperiode niet komen. Ambities zullen naar beneden bijgesteld moeten worden. Ik hoop dan ook dat het liberale smaldeel binnen de WB fractie weer tot de kern terugkeert. Een liberaal en sterk Winterswijk. Als we dat weer voor elkaar hebben, komt er ook weer ruimte om ambitie te tonen. Laten we dat echter wel vanuit de Winterswijkse maat doen.

Dat is echter de toekomst. Eerst zal er een college gevormd moeten worden. Een college dat wel één van de moeilijkste naoorlogse periodes tegemoet gaat. Ik hoop dat het college dat gaat komen ook brede steun krijgt van de partijen die niet in het college zitten. En dat het college ook steun geeft aan initiatieven die door de oppositie worden ingebracht. Samen moet het lukken om van Winterswijk een bloeiende gemeente te maken die met vertrouwen het 2e decennium in gaat.

Er is nog één ding dat ik wil vragen aan het toekomstige college en aan de ambtenaren. Houd de nota en beleidsstukken beperkt tot 10 A4tjes en zorg dat de begroting op één A3tje past. Dan is het voor de raadsleden maar ook voor de burgers en uitvoerders van beleid nog behapbaar. Het maakt de gemeente slank maar slagvaardig. Dat hebben we nodig, zeker nu!

maandag 1 maart 2010

Bestuur versus politiek

Politiek versus Bestuur

Ik heb de laatste tijd nog al vaak gehoord dat er binnen de gemeente te veel met politiek bezig gehouden wordt en te weinig met bestuur en daarmee het Winterswijks Belang niet voorop zouden stellen. Vraag is natuurlijk of het binnen de gemeente mogelijk is niet aan politiek te doen.
Ik heb eens op Wikipedia opgezocht wat de definitie van politiek is.
“Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen”. Daar zit al een groot verschil met besturen. Volgens Wikipedia bevat besturen oa de volgende taken;
- Het beleid vastleggen.
- Erop toezien dat het beleid gevolgd wordt.
Als je bijvoorbeeld in het bestuur van een voetbalvereniging zit, ben je primair met de belangen van één groep bezig. Namelijk de leden van je club. Dat is dus een groot verschil met de gemeenteraad. Ook daar leg je beleid vast en zie je er op toe dat het beleid gevolgd wordt. Echter aan de totstandkoming van dat beleid gaat wel politiek vooraf. Want, dan gaat het primair om het afwegen van meerdere belangentegenstellingen. Stel een vrij simpel voorbeeld; het verplaatsen van meerdere voetbalvereniging naar één locatie.
De voordelen van de ene kant zijn; delen van een accommodatie is per saldo goedkoper dan verenigingen op meerdere locaties. Het nadeel is dat de zelfstandigheid van de verenigingen verloren gaat en dat daardoor binding met de verenigingen verloren kan gaan. Je kunt bestuurlijk deze afweging prima maken. Je telt de plussen en de minnen onder aan de streep op en je ziet welke kant je beslissing op moet gaan. Er is echter meer en daar komt de politiek om de hoek kijken. Want, wat doe je met de vrijgekomen grond. Woningbouw? Stadspark? Of een andere sportieve invulling? Woningbouw lijkt de meeste opbrengst te genereren. Echter bij dalende bevolkingsaantallen en een stagnerende huizenmarkt kan er wel eens minder geld binnen komen dan nodig. Mocht je de herontwikkeling doorzetten en nieuwe huizen gaan bouwen dan kan dat dus wel eens nadelig zijn voor bestaande en nieuwe huizenbezitters. Zij zien immers de prijs van hun woning door het overaanbod dalen. Is daarmee de aanleg van de nieuwe locatie nog wel te financieren. Indien dat niet het geval is en je zet toch door dan betalen anderen ook mee aan de aanleg. Een stadspark is leuk maar kost per definitie geld. Andere sportverenigingen dan maar? Zij moeten dan gaan betalen om de nieuwbouw mogelijk te maken. Je ziet dus dat je politieke keuzes moet maken.

Politieke partijen zijn ontstaan vanuit het idee om bepaalde stromingen te vertegenwoordigen Dat geldt voor landelijke partijen maar ook voor sommige lokale partijen. Soms ontstaat er een partij die eigenlijk maar één doel dient, een zogeheten one issue party. Je zou de PPV bijvoorbeeld zo'n partij kunnen noemen, Immers zijn willen de invloed van het moslim geloof terugdringen. Op andere thema's scoren ze doorgaans minder. Ook in Winterswijk is zo'n partij ontstaan. In de nahoos van “leefbaar” partijen kwam er vier jaar geleden een partij bij. Hoofdthema het Strandbad. Vanuit die optiek gezien kan ik me voorstellen dat zij niet aan politiek willen doen. Mensen binnen die partij komen dan ook uit alle politieke stromingen. Ook de fractie is van diverse pluimage. Links, recht, liberaal en sociaal. Met één hoofdthema. Bij economische meewind kan dat ook prima. Echter in tijden dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt en als interne macht een rol gaat spelen, zal je zien dat zo'n partij uiteen valt. Het verleden heeft dat uitgewezen. De komende periode gaat zo'n tijd worden. De economie is zwak, en er moet bezuinigd worden. Met uitstek een periode voor interne chaos. De landelijke partijen en lokale partijen met een duidelijke ideologie zullen dat makkelijker doorstaan. Want (fractie)leden kunnen zich namelijk vasthouden aan elkaars gezamenlijke ideologische standpunt.
Mijn verwachting is dat verdeeldheid binnen WB ook gaat spelen. Ik gun ze dat absoluut niet. Ze zijn namelijk vol voor hun ideaal gegaan en hebben zelf college verantwoordelijk genomen. De afgelopen vier jaar hebben ze dan ook prima de boel bij elkaar gehouden. Maar als de verschillen in de raad tussen links en rechts toe gaan nemen dan zal dat binnen hun partij ook gaan gebeuren en probeer dan maar eenheid te houden. Ik wens ze daarbij veel succes. Dat is niet cynisch bedoeld. De gemeente Winterswijk is namelijk gebaat bij een rustig vaarwater in roerige economische tijden.

dinsdag 23 februari 2010

De man van 50 miljoen, tja?

Voor iedereen die niet de Winterswijkse Weekkrant of Achterhoeksnieuws van 23 februari 2010 heeft gelezen. Hier de niet ingekorte versie

De man van 50 miljoen, tja?

Er gaan de laatste tijd nog al veel verhalen ronde over de €50.000.000 miljoen schuld die er de afgelopen raadsperiode is bijgekomen. Er wordt ontkend, goedgepraat en naar anderen gewezen. Ik kan dat goed voorstellen. Niemand wil de boeken in gaan als verkwister en potverteerder. Ik heb al eens in deze krant maar ook op de website van de VVD gewezen op het gevaar dat ons te wachten staat. Niet alleen ik maak me zorgen. Veel Winterswijkers zijn bezorgd dat hun kleinkinderen de rekening nog moeten betalen van de uitgaves die nu gedaan zijn.

Hoe zit het nu met die €50.000.000 mln? Het is eigenlijk heel simpel. Op de site van de gemeente kun je heel makkelijk de benodigde begrotingsinfo vinden. Als je kijkt wat er begin 2006 aan schuld was en je kijkt wat er voor 2010 wordt verwacht, dan is het een kwestie van elkaar aftrekken en je komt uit op ca €50.000.000 mln. Daarnaast is er van de ca 31 mln NUON gelden slechts 22 mln bijgeschreven als eigen vermogen. Dus nog een €9.000.000 door de schoorsteen.

Wat hebben we gekregen voor de €59.000.000 mln? Er zijn veel projecten gerealiseerd, Gemeentekantoor, archeologische atlas, campagne 100% Winterswijk, afkoppeling van de regenwaterafvoer van het riool en het BOS project. Op zich zijn dit stuk voor stuk prima projecten een deel komt zelfs nog uit de vorige periode. Een Euro kun je echter maar 1 keer uitgeven. Blijkbaar heeft het college echter gemeend dit vaker dan 1 keer te moeten doen. Politiek gaat om keuzes en tja, dan denk ik dat er de verkeerde keuzes zijn gemaakt. Soms was het meer in het belang van Winterswijk geweest de hand op de knip te houden. In goed Nederlands heet dat de tering naar de nering zetten.

De gemeente Winterswijk geeft in 2010 zo'n €70 mln uit. Een groot deel ligt al vast en daarop kun je niet bezuinigen. Tel daarbij de nieuwbouw van de Driemark op en iedereen kan uitrekenen dat we nog vele jaren, zelfs vele generaties er over zullen doen om de totale schuldenlast van Winterswijk (eind 2010 ca €107.000.000 mln) terug te dringen. En dat in een periode dat het Rijk ook nog eens de uitkering aan de gemeente gaat verlagen.

Wat nu?

Tja, ik denk dat we de komende raadsperiode iets minder aan politiek moeten doen en meer moeten gaan besturen. Ik kijk graag vooruit en zie genoeg mogelijkheden om de lasten voor de burgers laag te houden, te investeren maar ondertussen de schuldenlast terug te dringen. Een doelmatig bestuur, minder hobby-projecten en een gemeentelijke organisatie die zich bezighoudt met kerntaken. Vooral de inhuur van dure externe adviseurs moet aan banden worden gelegd. Laten we meer gaan samenwerken met de buurgemeentes!

Tja, Het is een kwestie van keuzes maken. Daar is niet iedereen even goed in.

Gert-Jan te Gronde

Kandidaat-raadslid VVD

Volg mij en de verkiezingen op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde en debateer mee!

maandag 22 februari 2010

Storm op komst

Storm op komst

Het lijkt er op dat de eerste voorjaarsstorm in Den Haag is gaan liggen. Bos, Balkenende en Verhagen zijn als een wervelwind te keer gegaan. De schade is gigantisch. Het land ligt er verslagen bij. Internationaal gezien hebben we modderfiguur geslagen. Het zal nog wel weer een hele tijd duren voordat de schade hersteld is. Iedereen had de storm al een tijdje aanzien komen. Er stond al een tijdje een weeralarm. Toch gingen Bos en Balkenende gewoon de weg op. Ongelukken konden dus niet uitblijven.
Het had de PvdA gesierd als ze gewoon in de luwte de rit hadden afgemaakt. Waarom vol met de kop in de wind?
Het vertrek van de huidige militairen in Uruzgan staat in principe los van de vraag wat Nederland kan doen na dat onze jongens en meisjes zijn vertrokken. Het CDA heeft het volgens mij niet beter gedaan. Was het niet verstandiger geweest de Navo te vragen te wachten met het verzoek tot na 3 maart. Die datum waarop de gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden, is nu door Wouter Bos tot inzet van de strijd gemaakt. De PvdA stond er niet heel geweldig voor. Ze waren ongetwijfeld veel stemmen kwijt geraakt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eerste peilingen laten zien dat het op dit moment goed uitpakt voor Bos. Het CDA zakt daarentegen wat terug. Ik denk overigens dat de PvdA daarmee de verkiezingsuitslag onoorlijk beïnvloed. Net als bij de aandelenhandel zou het aandeel CDA en PvdA stil gelegd moeten kunnen worden.
Er zal nu op korte termijn weer verkiezing uitgeschreven gaan worden. Volgens mij gaat er dan weer een nieuwe storm opsteken. Eentje die in hevigheid en duur de afgelopen storm wel eens kon overtreffen. De oppositie heeft genoeg reden om de wind in de rug te voelen. Als 3 jaar lang heeft Balkenende IV ons land in gijzeling gehouden. Eerst 100 dagen “luisteren” in plaats van aanpakken, vervolgens hebben ze verzuimd om zaken als AOW, herziening arbeidsmarkt en aanpak van de crisis voortvarend aan te pakken. Wat ze wel hebben gedaan is de betutteling opgevoeren. Tot achter de voordeur wilden ze invloed. Eigenlijk was Balkenende IV het meest conservatieve en apathische kabinet dat ik ooit heb meegemaakt. Die storm die gaat opsteken zal de huidige samenstelling van de 2e kamer wel eens flink kunnen veranderen. Voordat het echter zo ver zal zijn, krijgen we eerst een heftige verkiezingsstrijd waarbij links en rechts elkaar de tent uit zullen vechten.
Wat wel duidelijk is dat de vlakte er meer uit gaat. Duidelijke rechts-links thema's zullen de agenda gaan bepalen. Daarna de verkiezingen. Ik hoop dat de kiezer z'n hoofd er bij kan houden en kiest voor partijen met inhoud.

Ook in Winterswijk lijkt er een stevige wind te staan. Het oud zeer bij Winterswijks Belang (WB) is na 4 jaar besturen nog niet weggesleten. Als er vanuit mijn partij, de VVD op inhoud wordt campagne gevoerd dan kunnen ze het niet laten het op de man terug te spelen. Dat is niet eerlijk, en doet ook geen recht aan de kiezer. Want de kiezer heeft recht op de waarheid en dat is toch altijd in het Winterswijks Belang? Het doet ook geen recht aan de nieuwe kandidaten op de lijst. Zij willen met frisse blik zich ten dienste stellen van Winterswijk, zonder daarbij enige vorm van eigenbelang te hebben. Het door WB geopperde eigenbelang is (ook bij de kandidaten met ervaring in de Winterswijkse politiek) natuurlijk onzin.
Het lijkt wel of samenwerking met de VVD op voorhand wordt afgewezen door WB. Dat is jammer. Volgens mij hebben ze namelijk bij WB best veel liberale ideeën. Sterker nog de
lijstaanvoerder is landelijk gewoon VVD-lid. Samenwerking zou dus juist voor de hand liggen.
Wij willen best. Maar dan moet de aanval op de man eerst afgelopen zijn.
De afgelopen 4 jaar bestond het college uit WB en de twee linkse partijen PvdA en Progressief Winterswijk. Van liberaal beleid was dan ook geen sprake. WB heeft z'n punt kunnen maken met het strandbad. Veel andere zaken lijken mij van de linker kant van het college te komen; veel nota's
met beleid en regulering en een toename van het ambtelijk apparaat en uitgaven. Die uitgaven die inmiddels hebben geleid tot een extra schuld van 50 miljoen.

Willen we de komende jaren een liberaal beleid met vrijheid voor de burger en bedrijven, een verlaging van de schulden en geen verhoging van de OZB dan lijkt mij een stem op de VVD het meest voor de hand liggend. Want een sterke VVD kan er voor zorgen dat geldverspilling stopt en de betutteling weer ongedaan gemaakt kan worden.

Ik hoop wel dat er op 3 maart veel mensen gaan stemmen. Want het recht om te stemmen is niet vanzelf tot stand gekomen en is heden ten dagen in de wereld nog steeds niet overal gemeengoed.
Sterker nog, Nederlandse militairen zijn op dit moment in de weer dit voor velen veilig te stellen. Waarvoor dank!

zaterdag 13 februari 2010

Bevolkingskrimp in de Achterhoek

Op dinsdagavond 2 februari jl. was er een debatavond in de Pol te Aalten over bevolkingskrimp in de Achterhoek. De opkomst was best aardig. Er waren ongeveer 80 geïnteresseerden door het barre weer naar Aalten gekomen. Helaas was van het Winterswijkse College van B&W niemand aanwezig. Dat is jammer. Zouden ze het probleem wel serieus nemen? De Aaltense Wethouder was er in ieder geval wel.

De avond was georganiseerd door Lux en Spectrum CMO Gelderland. Helaas was de onderzoeker die wat gegevens zou presenteren over de bevolkingsgroei/krimp ziek en werd zijn presentie door een ander waargenomen. Op zich was dat niet erg al kwam dat de presentatie zelf niet te goede. Er werd wat gerommeld met de powerpointpresentatie en het verhaal kwam zichtbaar onvoorbereid naar voren. Dat was jammer omdat je dan niet goed in het verhaal komt. Maar goed dat zal ik de spreker niet aanrekenen, de overmacht was duidelijk. Dan de discussie zelf. Het ging over het vergelijk met andere regio's zoals Parkstad Limburg. Daar is de bevolkingskrimp al aan de gang. Minister van der Laan schrok zich een hoedje toen hij niet lang geleden daar ging kijken. Dicht gespijkerde woningen komen daar al voor. Komt het zo ver in de Achterhoek? Dat zal wel meevallen was de mening van iedereen. Of steken we met z'n allen de kop in het zand?

In 2040 zijn er 26.000 minder inwoners. Dat is ongeveer een dorp zo groot als Aalten minder! Daarbij komt nog eens dat de krimp ongelijk verdeeld is in tijd maar ook in plaats. Zo groeien Doetinchem en Zutphen nog wel een tijd je door maar is er nu al een krimp aan de gang in de Gemeente Oude IJsselstreek. Uiteindelijk dalen alle gemeentes in de Achterhoek in inwoner aantallen. Daarbij zie je dat de komende jaren vooral jongeren wegtrekken en er vooral ouderen blijven of bijkomen van elders.

Wat zijn de gevolgen van deze krimp? Vooral in de kleine kernen zal het voorzieningenniveau sterk teruglopen. Geen basisschool, supermarkt of horeca meer. Die kleine kernen verworden tot woondorpen. De grotere plaatsen zullen het met minder van alles moeten doen. Een basisschool dicht, misschien geen zwembad meer en andere voorzieningen komen ook op een lager niveau. Door de vergrijzing en het wegtrekken van jongeren zie je nog een zorgelijke ontwikkeling. Wie gaat er voor al die pensionado's zorgen.

Bouw woningvoorraad

Door de verdunning van de huishoudens (minder personen per huis) dient in verschillende gemeentes de woningvoorraad aangepast worden. Meer levensloopbestendige en minder eengezinswoningen. De woonplaats zegt dat ze zo al bouwen. De Achterhoekse gemeentes hebben zo'n 14.000 woningen op de rol staan. Dat is qua grondexploitatie een interessante inkomstenpost. Uit berekeningen van de Provincie Gelderland blijkt echter dat er maar een behoefte aan zo'n vier tot vijfduizend woningen. Je kunt dus wachten op een provinciaal woningbouwcontingent waarbij de provincie dus bepaald waar de woningen moeten komen. Daarnaast speelt ook nog dat er in de buitengebieden steeds meer voormalige agrarische opstallen beschikbaar komen om te dienen als woning. Of daar een markt voor is, is maar de vraag. Één van de aanwezige durfde zelfs te stellen dat de intensieve veehouderij er voor zorgt dat kapitaal krachtige mensen niet in het buitengebied willen wonen vanwege stankoverlast. Die intensieve veehouderij moest dus maar even verkassen. Nu is een deel van Winterswijk aangewezen door het ministerie van LNV als extensiveringsgebied. Op sommige plekken zouden bedrijven moeten verdwijnen naar gebieden waar nog wel landbouw mogelijk is. Onderzoeken laten echter zien dat overlast totale nonsens is. Natuurlijk wordt er wel eens mest uitgereden en dat zou heus wel eens ruiken. Maar overlast nee. Gewoon gezonde Achterhoekse lucht!

Hoe gaan de gemeentes om met deze onheilstijding?

Door een aantal aanwezige werd gezegd dat vooral van belang is dat er zaken zoals een gemeenschapshuis te behouden dit om de leefbaarheid te behouden. Dat werd als erg belangrijk ervaren. Daarnaast vindt er in de Achterhoek overleg plaats over woningbouw om leegstand en verpaupering te voorkomen.

Veel verder wordt er echter vanuit dit thema nog niet gesproken. Dat bleek die avond ook. Veel verder dan constateren dat met goed “Achterhoeks” overleg men er wel uit zou komen. Polderen in een gebied zonder polders dus.

Volgens mij was dat het gemis van de avond. Constateren is één, naar oplossing zoeken is twee. Het ging vooral over damage control. Niet naar het zoeken van oplossingen.

Mogelijke oplossingen

Hoewel ik niet pretendeer verstand te hebben van demografie zijn er natuurlijk wel wat dingen die je in ieder geval niet moet nalaten. Zorg in ieder geval dat er voldoende werkgelegenheid is. Het genereert naast een inkomen en sociale contact een maatschappelijk aanzien en het houdt je van de straat. Kortom werk is de basis van geluk. Zorg ook dat je voldoende mogelijkheden hebt om je eigen jeugd een opleiding te bieden in de regio. Zowel MBO als HBO niveau. Naast werkgelegenheid en scholing is volgens mij nog een factor van cruciaal belang. Zorg dat je plaats makkelijk bereikbaar is, over de weg en met het openbaar vervoer. Dus zorg dat er een goede aansluiting is van de A18 naar Enschede. Dat hoeft mijn inziens niet meteen een volwaardige snelweg te zijn. Een 4 baans autoweg met ongelijkvloerse kruisingen zou al mooi zijn. Daarnaast dienen de spoorverbindingen met Arnhem en Apeldoorn geoptimaliseerd te worden. Een voorbeeld; vanuit Winterswijk naar Arnhem ben nu ruim je 70 minuten onderweg. Zorg voor dubbelspoor en een sneltrein en breng de reistijd terug naar 45 minuten. Daarmee kun je “concurreren” t.o.v. plaatsen rondom Arnhem en Nijmegen. Ook zal er weer een directe verbinding met Apeldoorn mogelijk moeten zijn. Zonder overstap in 1 ruk door. Dat was vroeger al mogelijk, waarom nu eigenlijk niet meer? Door de reistijd in Oost Nederland serieus terug te brengen, kun je best hoger opgeleiden bewegen naar Winterswijk te komen. Wonen in Winterswijk en werken in Arnhem, Nijmegen of Apeldoorn. Eerder genoemde maatregelen zijn echter niet voldoende. Het zijn randvoorwaarden. Wat kun je nog meer doen?

Winterswijk zal als kerngemeente op de kaart gezet moeten worden.

Een dorp met goede voorzieningen zoals een uitgebreid en onderscheidend winkelcentrum. Een Schouwburg dat een uniek concept kan bieden maar ook een gezellig uitgaanscentrum. Dat we daarbij een mooi landschap hebben is meegenomen. Dat kan de nodige ontspanning bieden voor inwoners maar ook voor toeristen.

Wat zou je nog meer kunnen doen?

Zoek oud bewoners van Winterswijk op en vraag waarom ze Winterswijk verlaten hebben. Veelal zijn het mensen die voor studie vertrokken zijn en elders in Nederland vervolgens zijn blijven hangen om te werken. Deze mensen hebben doorgaans best warme gevoelens voor Winterswijk. Vraag ze dan ook onder welke voorwaarden ze weer terug zouden komen. Als je weet waarom ze niet meer in Winterswijk wonen dan kun je er wat aandoen. Probeer die mensen weer binnen te halen voordat ze kinderen hebben die een binding hebben opgebouwd met hun geboorteplaats. Want dan verhuizen wordt wel heel moeilijk.

Wat ook kansen biedt is de sterke groei die in de Randstad wel gewoon doorgaat. Een deel van de mensen zal op een gegeven moment de drukte als te veel ervaren en kiezen voor een deel van Nederland waar het minder druk is. Ook die mensen moet je warm maken voor Winterswijk.

Wat moet je niet doen.

Ga niet wachten en denken dat het wel goed gaat komen. Geheel ontkomen aan de bevolkingskrimp zullen we ook met voorgenoemde maatregelen niet. Ik hoop echter wel dat we de tendens

kunnen afremmen. Wat mij ook onverstandig lijkt is dat we als overheid actief gaan sturen van bovenaf. Bijvoorbeeld zoals dat in het verleden met de Postbank, CBS en Studiefinanciering is gedaan. Verplichte verhuizing naar dunbevolkte gebieden. Die maatregelen hebben niet echt geholpen namelijk.

Ook het rigide opleggen van woningbouwcontingenten zal niet helpen. Daarmee leg je namelijk iedere vorm van eigen initiatief lam.

Het lijkt mij dat we in Winterswijk snel aan de slag moeten met dit onderwerp. Dus college van B&W pak die handschoen op en kijk wat verder dan de toeristische neus lang is.