woensdag 10 november 2010

Begroting 2011 – 2014

Na een paar maand van voorbereiding was het dan afgelopen week zo ver. Mijn eerste gemeentebegroting als wethouder. Bijna een tekort van 4,5 mln structureel wegwerken in vier jaar tijd. Dat is een mooie binnenkomer! Niet echt natuurlijk. Niemand vind het leuk om zo hard in te moeten grijpen. Zonder nu diep de inhoud in te gaan, wil ik graag wel een en ander toelichten.
De gemeente Winterswijk is op zich een financieel gezonde gemeente. We hebben nog steeds een ruim eigen vermogen. Dit mede door de Nuon verkoop. De inkomsten zijn wel eens waar minder geworden door een korting op de gemeentefondsuitkering maar nog steeds behoorlijk. We hebben echter één groot probleem en dat is de uitgaven kant.
Die uitgaven kant is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik daar al voor gewaarschuwd. Ik heb zelfs al eens aangegeven dat de kans groot zou zijn dat we een zogeheten “artikel 12 gemeente” zouden kunnen worden. Gelukkig is dat nu (nog) niet zo ver. Al houdt de provincie ons goed in de gaten. Gedeputeerde Van der Kolk is dat zelfs komen vertellen in de raad.
Maar goed die uitgaven kant, hoe zit dat nu? Waarom is dat zo'n probleem. Als gemeente hebben we de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in allerlei voorzieningen en hebben we ook geïnvesteerd in de bestrijding van de economische crisis. Over welke zaken hebben we het dan? Gemeentekantoor, Driemark, sportparken (Trias en Jaspers) en renovatie van diverse verenigingsgebouwen. Maar ook het strandbad en het BOS project. Daarnaast moeten er nog een aantal basisscholen vernieuwd worden. Ik geeft geen oordeel over die investeringen. Ze zijn door de raad in meerderheid gesteund en daarmee democratisch tot stand gekomen. Veel investeringen zijn echter gefinancierd. Dat kost ons al gemeente dus rente. Ook zijn er nog incidentele te korten in de begroting. Denk daarbij aan de aankoop van het terrein van de voormalige Nissen garage. Die tekorten komen ten laste van ons eigen vermogen en moeten ook geleend worden. Zo lang je die rentelast kunt dragen is er niet veel aan de hand. Er komt echter een moment dat de rentelast te veel wordt en we in verhouding te veel geld lenen. We leven dan feitelijk boven onze stand. Zeker als je weet dat er vanuit de Rijksoverheid nog een bezuiniging aan zit te komen. Dan moet je ingrijpen.

Dat ingrijpen is nu gebeurd. Naast ons “tijdelijke” te kort was er namelijk ook een structureel te kort. Dat kun je als gemeente natuurlijk niet hebben. Dat komt ieder jaar terug. Om dat structurele te kort op te vangen hebben we een bezuiniging doorgevoerd van 3,6 mln en hebben we ook de inkomstenkant moeten verhogen met €850.000,= Dat krijgen de Winterswijkse burgers en bedrijven als extra last. Als VVD wethouder geniet dat niet mijn voorkeur. Gezien de opgave kon het helaas niet anders. Zouden we ook dat nog aan de kosten kant moeten snijden dan zouden er nog verder gaande bezuinigingen moeten plaatsvinden. Dat zou tot onomkeerbare beslissingen leiden. Denk daarbij aan het sluiten van diverse voorzieningen. Die kunnen we nu nog voorkomen. Of we dat in de toekomst nog kunnen tegen gaan is ongewis. Indien er vanuit de landelijke overheid meer taken naar de gemeente komen zonder voldoende budget, of als het gemeentefonds nog verder gekort gaat, worden dan zou het zomaar kunnen dat we wel zulke maatregelen moeten nemen.

Begroting is één, zorgen dat we die begroting gaan halen is twee. De provincie gaat als toezichthouder ons goed in de gaten houden. De komende weken gaan we werken aan een systeem om te zorgen dat we binnen onze begroting blijven. Dat geldt voor de bedrijfsvoeringskosten (oa ambtenaren salaris) maar ook voor budgetten voor de projecten. Van de ene kant heeft dat gewoon met budgetbewaking van doen van de andere kant heeft dat ook te maken met een mentaliteitsverandering. Ook de raad heeft daar een verantwoordelijkheid. De hand moet echt op de knip.

Gelukkig was de raad in hoofdlijn eens met ons dekkingsvoorstel. Er zijn maar een paar kleine aanpassingen geweest. We kunnen dus nu echt aan de slag. Bij de eerste bestuursrapportage in het voorjaar weten we meer. Dan zullen we zien hoe hard deze begroting is.


Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en 
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten