donderdag 23 december 2010

Kerst groet

Zo, dit politiekjaar zit er op. We hebben de laatste raadsvergadering van 2010 gehad. Voor mij stonden er 3 zaken op de agenda. Het paardenbeleid, Horeca als nevenfunctie in het buitengebied en de lening aan de schaatsbaan op de markt.

Vooral het paardenbeleid was een belangrijk stuk. Nu dit is vastgesteld kunnen we weer extra kansen en mogelijkheden bieden aan nieuwe agrarische bedrijven. Vanuit een woonsituatie weer terug naar een agrarische bestemming. Natuurlijk met de nodige voorwaarden maar toch is er nu weer wat mogelijk. Van, “Nee tenzij” naar “Ja mits”. Ik zie dat toch echt als liberaal winstpunt, door de VVD mogelijk gemaakt.
Jammer dat de PvdA tegenstemde. Ik hoorde ook geen inhoudelijk argument om tegen te zijn. Allen een vage kreet van “ keer om”. Ik zou zeggen Pvda, keer zelf om en wordt weer een echte partij van de arbeid.

Ook de mogelijkheid om Horeca als nevenactiviteit in het buitengebied toe te staan is een verruiming van het beleid. Het was een akkoordstuk maar toch, ook een VVD winstpunt. Langzamerhand gaan we weer naar de situatie terug dat het mogelijk is weer te ondernemen in ons buitengebied. Dus geen groenreservaat maar een waardevol landschap waar in we kunnen recreëren, wonen maar vooral ook werken zoals dat al vele eeuwen heeft gekund. Daardoor voorkomen we dat onze buurtschappen leeglopen, de voorzieningen afnemen en de sociale samenhang wegvalt. Juist door te zorgen dat er bedrijvigheid mogelijk blijft, mensen blijven wonen, zijn we in staat, dat waardevolle landschap in stand te houden.

Al eerder (in de raadsvergadering van november) hadden we de uitbreiding van de niet agrarische bedrijvigheid goed geregeld. Ook daar zijn nu weer wat meer mogelijkheden. Misschien minder dan we zouden willen. Met name het provinciale beleid is daar de beperkende factor. Hopelijk kunnen we daar na maart 2011 wat aan doen.

Om de financiering van de schaatsbaan op de markt is nog best wat te doen geweest. Hoe kun je in deze financiële krappe tijd een subsidie geven van 17.000 euro en daarnaast een krediet geven van 49.000 euro. We konden als college eigenlijk niet anders. De schaatsbaan kon gewoonweg zelf niet de broek op houden en op basis van (garantie) afspraken uit het verleden zouden we er behoorlijk de bietenbrug mee opgegaan zijn. Gelukkig paste het wel binnen het bestaande budget. Dat de subsidie een collegezaak was, bleek bij Winterswijks Belang niet helemaal duidelijk. We houden het maar op een onduidelijkheid. Wat ik wel van deze zaak heb geleerd is dat je als college vooraf goede afspraken moet maken. Niet zo maar, ook in goede tijden, garanties afgeven.

Begroting en toezicht van de provincie.
Dat de gemeente financieel in zwaar weer zit is bekend. 4,5 mln Euro bezuinigen in de periode 2011-2014 is niet mis. We hebben de begroting in november sluitend vastgesteld, dus wat dat betreft niks aan de hand zou je zeggen. De provincie had als toezichthouder echter nog wel wat vragen. Het gevaar van preventief toezicht dreigde. Een situatie waar ik als wethouder financiën natuurlijk absoluut niet in wilde komen. Je bent dan met handen en voeten gebonden. Het ging om drie punten, met name hoe hard zijn de bezuinigingen op de bedrijfsvoering, hoe vullen we de bezuiniging in op de gesubsidieerde instellingen in 2014 en hoe gaan we om met het wegvallen van de mogelijkheid van doorbelasting aan projecten (bv nieuwbouw Driemark) als die projecten klaar zijn. We hebben dan namelijk wel het personeel maar niet de projecten die dat personeel financieren meer.
Gelukkig hebben we de provincie kunnen overtuigen van onze serieuze aanpak en begrotingsdiscipline. De invulling van de bezuiniging op de gesubsidieerde instellingen komt voor de eerste bestuursrapportage net als de door de raad gevraagde kerntakendiscussie.

Al met al een bewogen jaar was het. Van kandidaat raadslid tot wethouder. Ik heb van de afgelopen periode enorm genoten. Het wethouderschap ligt mij erg en ik kijk dan ook uit naar de komende periode. Ik merk dat ik wat meer mijn rol in de raadsvergadering kan oppakken. Daar moet je natuurlijk ook in groeien.
In de komende periode zal de nadruk komen te liggen op het behalen van de begroting- en bezuinigingstaakstelling. Dat wordt een hele kluif. De kerntakendiscussie zal er toe leiden dat we als gemeente anders gaan werken. Wat doen we nog wel en wat doen we niet meer. Wat mij betreft gaat de burger weer meer zelf verantwoordelijk worden en vertrouwen wij als overheid er ook op dat die burger dat aan kan. Minder beleid en meer meedenken.
De taken die van uit de overige overheden onze kant op komen zal ook de nodige aandacht vragen. Jeugdbeleid en uitvoering is daar een van de belangrijkste van. Dat wordt een hele uitdaging.

Verder zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere dossiers waarmee ik aan de slag kan. Een van die zaken is bijvoorbeeld om toch glasvezel in het buitengebied aangelegd krijgen. Daar heb ik wel de buurtschapbewoners voor nodig, in geld, want de aanleg is kostbaar en niet door de gemeente te betalen maar ook in bereidheid. We moeten het zien als een van de middelen om ons doel van behoud van een leefbaar buitengebied te bereiken. Ook moeten we kijken hoe we de (agrarische) ondernemers nog meer mogelijkheden geven zich te ontwikkelen. Het werken aan het behoud van ons landschap is ook een belangrijk punt. Dit moet meer door de bewoners zelf gedaan worden. Ze moeten daar ook een vergoeding voor kunnen krijgen. We gaan de komende twee jaar werken aan een pilot om te kijken hoe we GLB gelden (Subsidie vanuit het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid) op een andere manier wegzetten. Ook het landschapsfonds kan daarbij een belangrijke instrument zijn. Het vullen van zo’n fonds wordt overigens nog een behoorlijke opgave, waarbij gemeentelijke middelen beperkt zullen zijn. Ik hoop hier samen met de st WCL invulling aan te kunnen geven.
Ook moet 2011 het jaar worden waarin we Eucalypta 2.0 vorm gaan geven in het oude postkantoor. Samen met Stichting Welzijn Winterswijk (SWW) komt daar een prima voorziening voor jongeren die net wat meer aandacht en activiteit nodig hebben. Het Pop gebeuren zoals als dat vroeger plaatsvond zal op andere locaties vorm krijgen. Denk daar bij aan de Storm.
Voor Impuls Winterswijk Oost wordt 2011 ook een belangrijk jaar. Na jaren van praten gaan we nu echt aan de slag. Op de Vlier komt in 2012 een mooie nieuwe school en ook de Pelkwijk krijgt nieuwe scholen. Door slim samen te werken met SWW en De Woonplaats zal het zeker ook nog lukken om multifunctionele ruimtes te creëren voor kinderopvang, sport en wijkwerk.

Kortom er is werk aan de winkel. Niet praten maar doen en doorpakken.

Ik wens iedereen een fijne kerst, een goede jaarwisseling en een gezond 2011!

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten