maandag 1 maart 2010

Bestuur versus politiek

Politiek versus Bestuur

Ik heb de laatste tijd nog al vaak gehoord dat er binnen de gemeente te veel met politiek bezig gehouden wordt en te weinig met bestuur en daarmee het Winterswijks Belang niet voorop zouden stellen. Vraag is natuurlijk of het binnen de gemeente mogelijk is niet aan politiek te doen.
Ik heb eens op Wikipedia opgezocht wat de definitie van politiek is.
“Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen”. Daar zit al een groot verschil met besturen. Volgens Wikipedia bevat besturen oa de volgende taken;
- Het beleid vastleggen.
- Erop toezien dat het beleid gevolgd wordt.
Als je bijvoorbeeld in het bestuur van een voetbalvereniging zit, ben je primair met de belangen van één groep bezig. Namelijk de leden van je club. Dat is dus een groot verschil met de gemeenteraad. Ook daar leg je beleid vast en zie je er op toe dat het beleid gevolgd wordt. Echter aan de totstandkoming van dat beleid gaat wel politiek vooraf. Want, dan gaat het primair om het afwegen van meerdere belangentegenstellingen. Stel een vrij simpel voorbeeld; het verplaatsen van meerdere voetbalvereniging naar één locatie.
De voordelen van de ene kant zijn; delen van een accommodatie is per saldo goedkoper dan verenigingen op meerdere locaties. Het nadeel is dat de zelfstandigheid van de verenigingen verloren gaat en dat daardoor binding met de verenigingen verloren kan gaan. Je kunt bestuurlijk deze afweging prima maken. Je telt de plussen en de minnen onder aan de streep op en je ziet welke kant je beslissing op moet gaan. Er is echter meer en daar komt de politiek om de hoek kijken. Want, wat doe je met de vrijgekomen grond. Woningbouw? Stadspark? Of een andere sportieve invulling? Woningbouw lijkt de meeste opbrengst te genereren. Echter bij dalende bevolkingsaantallen en een stagnerende huizenmarkt kan er wel eens minder geld binnen komen dan nodig. Mocht je de herontwikkeling doorzetten en nieuwe huizen gaan bouwen dan kan dat dus wel eens nadelig zijn voor bestaande en nieuwe huizenbezitters. Zij zien immers de prijs van hun woning door het overaanbod dalen. Is daarmee de aanleg van de nieuwe locatie nog wel te financieren. Indien dat niet het geval is en je zet toch door dan betalen anderen ook mee aan de aanleg. Een stadspark is leuk maar kost per definitie geld. Andere sportverenigingen dan maar? Zij moeten dan gaan betalen om de nieuwbouw mogelijk te maken. Je ziet dus dat je politieke keuzes moet maken.

Politieke partijen zijn ontstaan vanuit het idee om bepaalde stromingen te vertegenwoordigen Dat geldt voor landelijke partijen maar ook voor sommige lokale partijen. Soms ontstaat er een partij die eigenlijk maar één doel dient, een zogeheten one issue party. Je zou de PPV bijvoorbeeld zo'n partij kunnen noemen, Immers zijn willen de invloed van het moslim geloof terugdringen. Op andere thema's scoren ze doorgaans minder. Ook in Winterswijk is zo'n partij ontstaan. In de nahoos van “leefbaar” partijen kwam er vier jaar geleden een partij bij. Hoofdthema het Strandbad. Vanuit die optiek gezien kan ik me voorstellen dat zij niet aan politiek willen doen. Mensen binnen die partij komen dan ook uit alle politieke stromingen. Ook de fractie is van diverse pluimage. Links, recht, liberaal en sociaal. Met één hoofdthema. Bij economische meewind kan dat ook prima. Echter in tijden dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt en als interne macht een rol gaat spelen, zal je zien dat zo'n partij uiteen valt. Het verleden heeft dat uitgewezen. De komende periode gaat zo'n tijd worden. De economie is zwak, en er moet bezuinigd worden. Met uitstek een periode voor interne chaos. De landelijke partijen en lokale partijen met een duidelijke ideologie zullen dat makkelijker doorstaan. Want (fractie)leden kunnen zich namelijk vasthouden aan elkaars gezamenlijke ideologische standpunt.
Mijn verwachting is dat verdeeldheid binnen WB ook gaat spelen. Ik gun ze dat absoluut niet. Ze zijn namelijk vol voor hun ideaal gegaan en hebben zelf college verantwoordelijk genomen. De afgelopen vier jaar hebben ze dan ook prima de boel bij elkaar gehouden. Maar als de verschillen in de raad tussen links en rechts toe gaan nemen dan zal dat binnen hun partij ook gaan gebeuren en probeer dan maar eenheid te houden. Ik wens ze daarbij veel succes. Dat is niet cynisch bedoeld. De gemeente Winterswijk is namelijk gebaat bij een rustig vaarwater in roerige economische tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten