dinsdag 23 februari 2010

De man van 50 miljoen, tja?

Voor iedereen die niet de Winterswijkse Weekkrant of Achterhoeksnieuws van 23 februari 2010 heeft gelezen. Hier de niet ingekorte versie

De man van 50 miljoen, tja?

Er gaan de laatste tijd nog al veel verhalen ronde over de €50.000.000 miljoen schuld die er de afgelopen raadsperiode is bijgekomen. Er wordt ontkend, goedgepraat en naar anderen gewezen. Ik kan dat goed voorstellen. Niemand wil de boeken in gaan als verkwister en potverteerder. Ik heb al eens in deze krant maar ook op de website van de VVD gewezen op het gevaar dat ons te wachten staat. Niet alleen ik maak me zorgen. Veel Winterswijkers zijn bezorgd dat hun kleinkinderen de rekening nog moeten betalen van de uitgaves die nu gedaan zijn.

Hoe zit het nu met die €50.000.000 mln? Het is eigenlijk heel simpel. Op de site van de gemeente kun je heel makkelijk de benodigde begrotingsinfo vinden. Als je kijkt wat er begin 2006 aan schuld was en je kijkt wat er voor 2010 wordt verwacht, dan is het een kwestie van elkaar aftrekken en je komt uit op ca €50.000.000 mln. Daarnaast is er van de ca 31 mln NUON gelden slechts 22 mln bijgeschreven als eigen vermogen. Dus nog een €9.000.000 door de schoorsteen.

Wat hebben we gekregen voor de €59.000.000 mln? Er zijn veel projecten gerealiseerd, Gemeentekantoor, archeologische atlas, campagne 100% Winterswijk, afkoppeling van de regenwaterafvoer van het riool en het BOS project. Op zich zijn dit stuk voor stuk prima projecten een deel komt zelfs nog uit de vorige periode. Een Euro kun je echter maar 1 keer uitgeven. Blijkbaar heeft het college echter gemeend dit vaker dan 1 keer te moeten doen. Politiek gaat om keuzes en tja, dan denk ik dat er de verkeerde keuzes zijn gemaakt. Soms was het meer in het belang van Winterswijk geweest de hand op de knip te houden. In goed Nederlands heet dat de tering naar de nering zetten.

De gemeente Winterswijk geeft in 2010 zo'n €70 mln uit. Een groot deel ligt al vast en daarop kun je niet bezuinigen. Tel daarbij de nieuwbouw van de Driemark op en iedereen kan uitrekenen dat we nog vele jaren, zelfs vele generaties er over zullen doen om de totale schuldenlast van Winterswijk (eind 2010 ca €107.000.000 mln) terug te dringen. En dat in een periode dat het Rijk ook nog eens de uitkering aan de gemeente gaat verlagen.

Wat nu?

Tja, ik denk dat we de komende raadsperiode iets minder aan politiek moeten doen en meer moeten gaan besturen. Ik kijk graag vooruit en zie genoeg mogelijkheden om de lasten voor de burgers laag te houden, te investeren maar ondertussen de schuldenlast terug te dringen. Een doelmatig bestuur, minder hobby-projecten en een gemeentelijke organisatie die zich bezighoudt met kerntaken. Vooral de inhuur van dure externe adviseurs moet aan banden worden gelegd. Laten we meer gaan samenwerken met de buurgemeentes!

Tja, Het is een kwestie van keuzes maken. Daar is niet iedereen even goed in.

Gert-Jan te Gronde

Kandidaat-raadslid VVD

Volg mij en de verkiezingen op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde en debateer mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten