maandag 22 februari 2010

Storm op komst

Storm op komst

Het lijkt er op dat de eerste voorjaarsstorm in Den Haag is gaan liggen. Bos, Balkenende en Verhagen zijn als een wervelwind te keer gegaan. De schade is gigantisch. Het land ligt er verslagen bij. Internationaal gezien hebben we modderfiguur geslagen. Het zal nog wel weer een hele tijd duren voordat de schade hersteld is. Iedereen had de storm al een tijdje aanzien komen. Er stond al een tijdje een weeralarm. Toch gingen Bos en Balkenende gewoon de weg op. Ongelukken konden dus niet uitblijven.
Het had de PvdA gesierd als ze gewoon in de luwte de rit hadden afgemaakt. Waarom vol met de kop in de wind?
Het vertrek van de huidige militairen in Uruzgan staat in principe los van de vraag wat Nederland kan doen na dat onze jongens en meisjes zijn vertrokken. Het CDA heeft het volgens mij niet beter gedaan. Was het niet verstandiger geweest de Navo te vragen te wachten met het verzoek tot na 3 maart. Die datum waarop de gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden, is nu door Wouter Bos tot inzet van de strijd gemaakt. De PvdA stond er niet heel geweldig voor. Ze waren ongetwijfeld veel stemmen kwijt geraakt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eerste peilingen laten zien dat het op dit moment goed uitpakt voor Bos. Het CDA zakt daarentegen wat terug. Ik denk overigens dat de PvdA daarmee de verkiezingsuitslag onoorlijk beïnvloed. Net als bij de aandelenhandel zou het aandeel CDA en PvdA stil gelegd moeten kunnen worden.
Er zal nu op korte termijn weer verkiezing uitgeschreven gaan worden. Volgens mij gaat er dan weer een nieuwe storm opsteken. Eentje die in hevigheid en duur de afgelopen storm wel eens kon overtreffen. De oppositie heeft genoeg reden om de wind in de rug te voelen. Als 3 jaar lang heeft Balkenende IV ons land in gijzeling gehouden. Eerst 100 dagen “luisteren” in plaats van aanpakken, vervolgens hebben ze verzuimd om zaken als AOW, herziening arbeidsmarkt en aanpak van de crisis voortvarend aan te pakken. Wat ze wel hebben gedaan is de betutteling opgevoeren. Tot achter de voordeur wilden ze invloed. Eigenlijk was Balkenende IV het meest conservatieve en apathische kabinet dat ik ooit heb meegemaakt. Die storm die gaat opsteken zal de huidige samenstelling van de 2e kamer wel eens flink kunnen veranderen. Voordat het echter zo ver zal zijn, krijgen we eerst een heftige verkiezingsstrijd waarbij links en rechts elkaar de tent uit zullen vechten.
Wat wel duidelijk is dat de vlakte er meer uit gaat. Duidelijke rechts-links thema's zullen de agenda gaan bepalen. Daarna de verkiezingen. Ik hoop dat de kiezer z'n hoofd er bij kan houden en kiest voor partijen met inhoud.

Ook in Winterswijk lijkt er een stevige wind te staan. Het oud zeer bij Winterswijks Belang (WB) is na 4 jaar besturen nog niet weggesleten. Als er vanuit mijn partij, de VVD op inhoud wordt campagne gevoerd dan kunnen ze het niet laten het op de man terug te spelen. Dat is niet eerlijk, en doet ook geen recht aan de kiezer. Want de kiezer heeft recht op de waarheid en dat is toch altijd in het Winterswijks Belang? Het doet ook geen recht aan de nieuwe kandidaten op de lijst. Zij willen met frisse blik zich ten dienste stellen van Winterswijk, zonder daarbij enige vorm van eigenbelang te hebben. Het door WB geopperde eigenbelang is (ook bij de kandidaten met ervaring in de Winterswijkse politiek) natuurlijk onzin.
Het lijkt wel of samenwerking met de VVD op voorhand wordt afgewezen door WB. Dat is jammer. Volgens mij hebben ze namelijk bij WB best veel liberale ideeën. Sterker nog de
lijstaanvoerder is landelijk gewoon VVD-lid. Samenwerking zou dus juist voor de hand liggen.
Wij willen best. Maar dan moet de aanval op de man eerst afgelopen zijn.
De afgelopen 4 jaar bestond het college uit WB en de twee linkse partijen PvdA en Progressief Winterswijk. Van liberaal beleid was dan ook geen sprake. WB heeft z'n punt kunnen maken met het strandbad. Veel andere zaken lijken mij van de linker kant van het college te komen; veel nota's
met beleid en regulering en een toename van het ambtelijk apparaat en uitgaven. Die uitgaven die inmiddels hebben geleid tot een extra schuld van 50 miljoen.

Willen we de komende jaren een liberaal beleid met vrijheid voor de burger en bedrijven, een verlaging van de schulden en geen verhoging van de OZB dan lijkt mij een stem op de VVD het meest voor de hand liggend. Want een sterke VVD kan er voor zorgen dat geldverspilling stopt en de betutteling weer ongedaan gemaakt kan worden.

Ik hoop wel dat er op 3 maart veel mensen gaan stemmen. Want het recht om te stemmen is niet vanzelf tot stand gekomen en is heden ten dagen in de wereld nog steeds niet overal gemeengoed.
Sterker nog, Nederlandse militairen zijn op dit moment in de weer dit voor velen veilig te stellen. Waarvoor dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten