maandag 24 mei 2010

Ligt de toekomst van Winterswijk in de Achterhoek?

Afgelopen week hebben we in Winterswijk een energie top gehouden. Volgens mij was de top een succes. Er was een hoop bekijks bij de stands en de deelsessies ’s avonds werden volgens mij ook goed bezocht. De heer Wilschut, secretaris van de Regio Achterhoek was ’s avonds de presentator. Dat deed hij op een goede manier en hij wist zelf Rik Gommers te overtuigen een elektrische scooter aan te schaffen voor de gemeente. Maar daar gaat het nu niet om. Deze energie top geeft aan dat we als Regio Achterhoek meer samen moeten optrekken. Een regionaal energiebedrijf bijvoorbeeld kunnen we als Winterswijk niet alleen opzetten. Dat moeten we samen doen.

Wat opmerkelijk is van mensen uit de Achterhoek als ze de vraag krijgen waar ze wonen is dat ze nadat ze hun woonplaats hebben genoemd er achteraan vertellen dat die plaats in de Achterhoek ligt. Niet in Gelderland, nee de Achterhoek. In Twente heb je dat ook maar in de rest van het land is dat toch echt minder. Zo heb ik nog nooit mensen uit Den Haag horen zeggen dat ze uit Haaglanden komen. Nee, de Achterhoek wordt met trots vermeld.

De nieuwe leus van de Achterhoek is “Echt Achterhoek”. Die leus moet volgens mij nog wel wat meer beleefd gaan worden door de Achterhoekers. Zij zijn tenslotte de beste ambassadeurs. Voor het bedrijfsleven, toerisme, recreatie en sport. Er zijn genoeg zaken waar je het predikaat op kunt plakken.

Even een sprongetje terug naar Winterswijk. Een wat grotere plaats met centrumfunctie in die Achterhoek. Niet centraal in de achterhoek maar vanuit Duitsland wel een toegangspoort. Net zoals Doetinchem, en Zutphen dat zijn.
De komende jaren gaat er veel veranderen. Er wordt gesproken van aanpassingen van het Huis van Thorbecke. Het opheffen van provincies, waterschappen, fusies van gemeentes noem maar op. Drijfveer is de financiƫle situatie van het land. Indien de rijksoverheid steeds meer taken bij gemeentes neerlegt zonder additionele financiƫle middelen en als bezuinigingen van de provincie ook leiden tot minder geld voor de gemeentes dan zullen we wel iets moeten doen.
De raad van Winterswijk heeft vorig jaar besloten dat er 1,1 miljoen euro bespaard moet worden. Dit om de voorzieningen op peil te houden. Dat zal nog een hele klus worden om te realiseren in de gestelde termijn. Het gaat tenslotte om ca 20 fulltime werknemers. Die hebben rechten en die kun je dus niet zomaar ontslaan. Deze bezuiniging is echter vergeleken met wat er nog komen gaat een schijntje. Het Rijk moet zo’n 29 miljard Euro bezuinigen. Wie gaat dat betalen? In ieder geval zal dat voor een gemeente als Winterswijk al snel 3 to 5 miljoen Euro zijn. Per jaar dus, structureel. Ieder jaar op nieuw. Dat los je dus niet op door simpelweg personeel te ontslaan. Dat kan alleen door als gemeente minder taken uit te voeren, minder subsidies te verstrekken en een lager voorzieningenniveau aan te bieden. Natuurlijk kun je aan de inkomstenkant ook wat doen. Denk daarbij aan het verhogen van de OZB, toeristenbelasting, leges of betaald parkeren in te voeren. Zowel het schrappen van uitgaves als het verhogen van inkomsten is niet populair. En daar ga je dus niet de slag maken die we moeten maken.

De oplossing is simpel, nou ja, niets is simpel maar wel het best uit te leggen. “Vergaande samenwerking binnen de Regio Achterhoek”. Op die manier kunnen we veel problemen oplossen. Het biedt namelijk een combinatie van alle instrumenten die je als overheid hebt om de kosten in de hand te houden. En met samenwerking bedoel ik ook echt samenwerking. Dus als gehele regio alle lusten maar ook lasten verdelen. Je kunt daarbij denken aan het geografisch verdelen van voorzieningen zoals zwembaden, schouwburgen, bedrijventerreinen. Daarnaast kun je personeel uitwisselen of nog beter delen. De complexe vraagstukken van deze tijd kun je alleen oplossen met goed gekwalificeerd personeel. Voor plaatsen met een grootte als Winterswijk is het steeds moeilijker die mensen aan je te binden. Gevolg taken worden minder goed uitgevoerd of je hebt dure inhuurkrachten nodig.
Op termijn zou de Regio Achterhoek zelfs een bestuursentiteit kunnen worden. Dan moet overigens de provincie wel opgeheven worden. Anders krijg je teveel bestuurslagen. In iedere plaats kan dan een frontoffice servicebalie komen voor de contactmomenten met de burger. Dat kan dan ook op een flexibele manier in de kleine kernen. De backoffice kan op een centrale plaats komen. De burger merkt feitelijk dus niets van deze vergaande samenwerking. Belangrijk daarbij is dus dat je het contact met de burger zoveel mogelijk houdt zoals het nu is of misschien zelfs kunt verbeteren.
Uiteindelijk kunnen de zelfstandige gemeentes er voor kiezen naar deze schaal te fuseren. Een gemeente met 100.000 plus inwoners. Dan tel je in Den Haag ook weer mee.

Gaat dit allemaal snel gebeuren? Er zal nog wel wat water door de Slinge lopen voor het zover is. Dat het gaat gebeuren staat voor mij vast. De vraag is of we het zelf organiseren en tempo bepalen of dat Den Haag ons iets gaat opdringen. Ik kies voor het eerste. Daar is echter wel voor nodig dat we als plaats, individu over ons zelf heen moeten kunnen stappen. Dat is niet makkelijk maar volgens mij kunnen we dat. Want ook wij zijn “Echt Achterhoek”

Tot de volgende keer.
Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten