maandag 22 maart 2010

Blog

Op de VVD site is de afgelopen jaren met grote regelmaat een Blog door Chris van den Bos geplaatst. Nu Chris helaas uit de boot is gevallen bij de gemeenteraadsverkiezingen, heeft hij aangegeven het schrijven van een Blog te willen over dragen. Omdat ik Chris met voorkeursstemmen heb voorbij gestreefd, ligt er nu grote morele druk op mij om zijn plek als Blogschrijver over te nemen. Bij deze!

Vanaf deze plek wil ik Chris hartelijk bedanken voor de vele stukjes die hij eerst als fractielid en later als campagneleider heeft gepubliceerd. Ze geven een mooie kijk op wat politiek voor Chris betekent. Natuurlijk blijft Chris wel actief als schrijver. Ik neem in ieder geval aan dat hij wel stukjes blijft schrijven op z'n eigen Hyvespagina. Ik wil hem daar in ieder geval toe uitnodigen. Het is atijd goed als iemand vanaf de zijlijn een vinger aan de pols houdt tenslotte.

Omdat iedereen anders is zullen ook mij blog's anders zijn dan die van Chris. Leeftijd, ervaring en het feit dat ik naast de politiek ook nog werk als controller maakt het dat mijn stukjes anders geschreven zijn. Of ik het vol blijf houden wekelijks te bloggen moet nog gaan blijken. Dat hangt af van wat ik meemaak. Ik probeer wel wekelijks te gaan bloggen. Hopelijk valt een kleine inkijk in mijn leven in de smaak en zal ik naar verloop van tijd een vaste lezersschare krijgen.

Goed, nog even een kleine terugblik over de afgelopen weken. Nadat de VVD van twee naar vijf zetels is gegaan in de raad van Winterswijk zijn er een toch heel wat dingen gebeurd. De onderhandelingen voor een nieuw te vormen college zij van start gegaan. WB, CDA en de VVD hebben aangegeven dat een college van hun partijen de logisch variant is. De PvdA is duidelijk aan het bijkomen van de nederlaag. De stabiele factor bleek opeens niet meer zo stabiel. Zelfs het door Wouter Bos laten vallen van het kabinet bleek niet te helpen. Al hoewel? Misschien was anders het verlies nog wel groter geweest. Ik vraag mij af hoe dat nu verder gaat bij de PvdA Winterswijk. Je moet als leiding van zo'n club toch ook je conclusies trekken.

Terug naar de onderhandelingen. Inmiddels zijn er een paar bijeenkomsten geweest waarbij de drie partijen die onderhandelen te horen hebben gekregen hoe de gemeente er financieel voorstaat. Ik heb er één van de publieke tribune en twee bijeenkomsten actief mogen meemaken. Zoals de meeste mensen in Winterswijk wel weten, hebben we in de campagne telkens gewezen op de toename van de schuld met 50 miljoen in 2010. Al bij de eerste bijeenkomst bleek dat 61 miljoen te zijn. Dat was even schrikken. Zelfs bij de WB mensen zag ik de schrik in de ogen. Was het dan toch zo erg? Had de VVD dus toch gelijk? Ja dus! De financiële man van WB heeft het dus nog niet zo gek bekeken niet terug te keren na de verkiezingen. Want verantwoordelijkheid nemen betekent namelijk ook dat je je eigen fouten onder ogen moet zien, en tja dat is nog niet zo makkelijk. Zoals ik het nu zie, gaan we zware tijden tegemoet. De schulden lopen op, en van veel projecten kunnen we niet af. De plannen van De Driemark zijn al in een vergevorderd stadium. Inpuls Oost is nog niet zo ver. Daar zouden we nog anders kunnen beslissen. De scholen aan de Pronsweg hebben volgens mij echter het nakijken. Daar is nu volgens mij echt geen geld meer voor. Wat mij vooral opvalt zijn de vooraf toch wel erg positieve aannames met betrekking tot de grondexploitaties bij de projecten. Zeker nu het economisch toch echt slecht gaat en we vanuit het Rijk nog veel meer rampspoed kunnen verwachten. Willen we de gemeente de komende jaren weer een beetje financieel op de rit krijgen dan zullen er flinke keuzes gemaakt moeten worden. Wat doen we nog wel en wat doen we niet meer. Het komende college is dus gebaat bij een stabiele politieke basis. Ze zullen verder moeten kijken dan de eigen horizon en ze zullen lef en verantwoordelijkheid moeten tonen naar de toekomst toe. Het college akkoord zal wat mij betreft niet moeten gaan over projecten maar meer de kaders moeten aangeven. Bijvoorbeeld dat het lange vreemd vermogen niet meer mag zijn dan 60% van het totale vermogen of dat tegenvallers binnen het eigen begrotingsonderdeel op gevangen moeten worden. Zo dwing je wethouders en ambtenaren tot het maken van heldere keuzes.

Nog een ander ding, afgelopen weekend waren we met de VVD-bestuursvergadering in het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst. Hoewel ik de buitenkant niet meteen heel geweldig vond, was ik wel erg onder de indruk van de binnenkant. Een geheel nieuw concept met bijbehorende werkplekken. Daar zou ik als ambtenaar wel willen zitten. We hebben naast een rondleiding nog even teruggekeken naar de gemeenteraadscampagne. Die was overal succesvol verlopen. Chris van den Bos hield als lid van de Regionale activiteitencommissie een presentie over de gezamenlijke acties die we gedaan hebben en over hoe je van elkaar kunt leren en hoe je elkaar kunt ondersteunen. Ik hoop dat, nu Chris niet in de gemeenteraad is gekozen hij dit verder zou kunnen uitbouwen naar de komende verkiezingen voor tweede kamer en provinciale staten. Chris heeft de gedrevenheid die bij een campagneleider hoort. Hij kan die kar trekken en heeft een uitstekend netwerk. Ik zou zeggen Chris ga er voor en maak van de VVD de grootste in de Achterhoek en Liemers!

Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

maandag 15 maart 2010

Politiek en de dagelijkse dingen des leven.

3 maart ligt inmiddels alweer twee weken achter ons. Voor de verkiezingen was het erg hectisch. Posters plakken, debatteren, folders rondbrengen en met een mega zandloper door het dorp. Al met al leuke acties en het resultaat was er ook naar. We zijn toch al met al wel een paar maanden bezig geweest. Al die activiteiten waren redelijk goed inpasbaar in mijn dagelijkse activiteiten en privéleven. Nu na de verkiezingen is er al een nieuw ritme ontstaan. Eerst naar de de-installatie van de oude raad. Dag er na installatie van de nieuwe raad. Natuurlijk zijn de onderhandelingen ondertussen ook begonnen. Eerst een informatiemiddag door de ambtenaren over de begroting. Dat was schrikken. Wij van de VVD wisten al dat het niet best was. Maar ik geloof zelfs dat ze bij WB nu inzien dat we als gemeente er niet goed voorstaan. En dan hebben we het nog niet over de komende bezuinigingen van uit het Rijk. Op de zaterdag ging het verder, nu de partijen in directe onderhandelingen. Ik zelf kon niet aanwezig zijn omdat ik met al mijn collega's van LNV welkom waren in De Efteling. Samen met “De Gerda” Graag had ik de onderhandelingen zelf meegemaakt maar door mijn vele afwezigheid van de laatste tijd vond ik dat ik als vader van drie jonge meiden gewoon mee moest naar Kaatsheuvel. En het was het waard!

Het politieke leven gaat echter gewoon door. gisteravond weer een brede kieslijst bijeenkomst met alle 17 kandidaten en enkele bestuursleden van de VVD. Vanavond wordt er verder onderhandeld. Daar zal ik dit keer ook bij aansluiten. Politiek gaat namelijk voor een groot deel over financiën en dat is toch een beetje mijn specialiteit. Ook de rest van de week ben ik weer onder de pannen. Er volgt onder andere nog een informatiebijeenkomst over de Driemark en over het bestemmingsplan in het buitengebied.
Doe ik mijn gezin te kort? Moet ik Wouter Bos en Camiel Eurlings gelijk geven en al helemaal niet aan de politiek beginnen? Het lijkt immers mode te worden om als vader nu te kiezen voor het gezin. Nu ben ik niet al jaren politiek actief en al helemaal niet landelijk, wel heb ik gewoon gewerkt de afgelopen jaren. Ook dat kost tijd. Ook mijn vrouw werkt en hebben we een huishouden te runnen en wil je ook wel eens ontspannen en sporten.
Burgemeester Van Beem vertelde tijdens de installatie van de raad al dat je ook wel eens als raadslid afwezig kunt zijn. Hij zelf had dat nog nooit gedaan maar moest kunnen vond hij.
Ik zelf ben het daar niet mee eens. De raads- en commissievergaderingen zijn de vaste momenten van het politiek bestuur van een gemeente. Daar kun je niet lichtzinnig mee omgaan. Daar wordt het politieke handwerk gedaan. Een nobel vak volgens mij. Zelfs mensen uit het bedrijfsleven kunnen daar nog wat leren over bestuur en intermenselijk contacten. Ik ga er voor om ze allemaal mee te maken.

Moet je dan als vader je kinderen te kort doen en ze weinig persoonlijke aandacht geven. Nee natuurlijk niet. Het is een kwestie van plannen, plannen en plannen maar ook los durven laten en je collega fractieleden en fractievolgers vertrouwen. Ik moet dat natuurlijk allemaal nog gaan ondervinden. Gelukkig hebben we binnen de groep van fractieleden én volgers genoeg mensen met ervaring. Vele handen maken licht werk. Ik hoop dan ook zo nu en dan op hen terug te kunnen vallen. Ook kun je kiezen wanneer je wat met je gezin gaat doen. Ik zal vaker voor de quality-time moeten gaan. Wel zal ik helaas genoegen moeten nemen met minder sporten. Dat is jammer maar ook niet het einde van de wereld. Uiteindelijk is het hier ook een kwestie van balans vinden. Net zoals die nu weer in de raad teruggekomen is.

zondag 7 maart 2010

De kiezer heeft gesproken.

Vier jaar geleden heeft de Winterswijkse kiezer massaal gekozen voor “nieuwe” politiek. Nu na de verkiezingen blijkt dat de kiezer weer een andere weg heeft gekozen. Aan de keus te zien is de vorige keuze bij veel kiezers niet goed bevallen. De partijen waar zo veel kritiek op was hebben zich met 4 nieuwe zetels weten te herstellen. Eén van die zetels heb ik gekregen. Nog wel met 214 voorkeursstemmen. Daarmee ben ik van een 6e plek op de kieslijst doorgeschoven naar een derde plek. Ik zou het liefst al die 214 mensen persoonlijk willen bedanken. Bij een deel heb ik dat ook gedaan. Helaas kan dat bij een groot deel natuurlijk niet. Desalniettemin heel erg bedankt voor het vertrouwen.

Met deze nieuwe uitslag is het evenwicht weer enigszins hersteld. Volgens mij zijn we in Winterswijk namelijk gebaat bij een evenwichtige verdeling tussen de politieke stromingen. Daarbij is er zeker ook plaats voor de SP als alternatief voor de PvdA. Daarom wens ik de SP dan ook veel geluk en wijsheid toe de komende periode. Het verlies van de PvdA ligt waarschijnlijk voor een deel bij de landelijke trend. Als Wouter Bos het kabinet niet had laten klappen dan waren ze waarschijnlijk nog wel een zeteltje meer kwijt geraakt. Progressief Winterswijk heeft het zonder Hans van Lith moeten doen. Tineke Zomer is vast een goede opvolger maar Van Lith vervang je niet zomaar en daarbij is 1 zetel voor PW zo'n beetje het natuurlijke aantal voor de lokale Groen Links variant.

Hoe nu de teruggang van WB te duiden? Is het effect van het Strandbad uitgewerkt? Of heeft de kiezer begrepen dat je wel heel makkelijk vanaf de zijlijn kunt roepen maar dat collegeverantwoordelijkheid wel even andere koek is. Blijkbaar kun je in 4 jaar niet zo veel doen. Het strandbad is immers nog niet open en de restauratie en herbestemming van het paviljoen is ook nog niet gereed. Het plan dat er voor het paviljoen nu ligt is overigens volgens mij niet echt heel veel anders dan het plan dat in het verleden al was bedacht.

Met een kleine honderd stemmen meer dan de VVD is WB nog wel steeds de grootste partij in Winterswijk. Daarmee is WB nog steeds een breed gedragen beweging in Winterswijk. Ik zeg bewust beweging, zij zegt immers niet aan politiek te doen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ze verder gaan bij WB. Ik denk dat de komende periode, fracties zoals WB (en andere leefbaar achtige groeperingen) het moeilijk gaan krijgen. Hoe ga je als one issue groeperingen om met de financieel moeilijke periode. De roep om meer naar de burger te luisteren is immers opgepakt. Waar kun je je dan op profileren? Dure prestigeproject zullen er namelijk de komende raadsperiode niet komen. Ambities zullen naar beneden bijgesteld moeten worden. Ik hoop dan ook dat het liberale smaldeel binnen de WB fractie weer tot de kern terugkeert. Een liberaal en sterk Winterswijk. Als we dat weer voor elkaar hebben, komt er ook weer ruimte om ambitie te tonen. Laten we dat echter wel vanuit de Winterswijkse maat doen.

Dat is echter de toekomst. Eerst zal er een college gevormd moeten worden. Een college dat wel één van de moeilijkste naoorlogse periodes tegemoet gaat. Ik hoop dat het college dat gaat komen ook brede steun krijgt van de partijen die niet in het college zitten. En dat het college ook steun geeft aan initiatieven die door de oppositie worden ingebracht. Samen moet het lukken om van Winterswijk een bloeiende gemeente te maken die met vertrouwen het 2e decennium in gaat.

Er is nog één ding dat ik wil vragen aan het toekomstige college en aan de ambtenaren. Houd de nota en beleidsstukken beperkt tot 10 A4tjes en zorg dat de begroting op één A3tje past. Dan is het voor de raadsleden maar ook voor de burgers en uitvoerders van beleid nog behapbaar. Het maakt de gemeente slank maar slagvaardig. Dat hebben we nodig, zeker nu!

maandag 1 maart 2010

Bestuur versus politiek

Politiek versus Bestuur

Ik heb de laatste tijd nog al vaak gehoord dat er binnen de gemeente te veel met politiek bezig gehouden wordt en te weinig met bestuur en daarmee het Winterswijks Belang niet voorop zouden stellen. Vraag is natuurlijk of het binnen de gemeente mogelijk is niet aan politiek te doen.
Ik heb eens op Wikipedia opgezocht wat de definitie van politiek is.
“Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen”. Daar zit al een groot verschil met besturen. Volgens Wikipedia bevat besturen oa de volgende taken;
- Het beleid vastleggen.
- Erop toezien dat het beleid gevolgd wordt.
Als je bijvoorbeeld in het bestuur van een voetbalvereniging zit, ben je primair met de belangen van één groep bezig. Namelijk de leden van je club. Dat is dus een groot verschil met de gemeenteraad. Ook daar leg je beleid vast en zie je er op toe dat het beleid gevolgd wordt. Echter aan de totstandkoming van dat beleid gaat wel politiek vooraf. Want, dan gaat het primair om het afwegen van meerdere belangentegenstellingen. Stel een vrij simpel voorbeeld; het verplaatsen van meerdere voetbalvereniging naar één locatie.
De voordelen van de ene kant zijn; delen van een accommodatie is per saldo goedkoper dan verenigingen op meerdere locaties. Het nadeel is dat de zelfstandigheid van de verenigingen verloren gaat en dat daardoor binding met de verenigingen verloren kan gaan. Je kunt bestuurlijk deze afweging prima maken. Je telt de plussen en de minnen onder aan de streep op en je ziet welke kant je beslissing op moet gaan. Er is echter meer en daar komt de politiek om de hoek kijken. Want, wat doe je met de vrijgekomen grond. Woningbouw? Stadspark? Of een andere sportieve invulling? Woningbouw lijkt de meeste opbrengst te genereren. Echter bij dalende bevolkingsaantallen en een stagnerende huizenmarkt kan er wel eens minder geld binnen komen dan nodig. Mocht je de herontwikkeling doorzetten en nieuwe huizen gaan bouwen dan kan dat dus wel eens nadelig zijn voor bestaande en nieuwe huizenbezitters. Zij zien immers de prijs van hun woning door het overaanbod dalen. Is daarmee de aanleg van de nieuwe locatie nog wel te financieren. Indien dat niet het geval is en je zet toch door dan betalen anderen ook mee aan de aanleg. Een stadspark is leuk maar kost per definitie geld. Andere sportverenigingen dan maar? Zij moeten dan gaan betalen om de nieuwbouw mogelijk te maken. Je ziet dus dat je politieke keuzes moet maken.

Politieke partijen zijn ontstaan vanuit het idee om bepaalde stromingen te vertegenwoordigen Dat geldt voor landelijke partijen maar ook voor sommige lokale partijen. Soms ontstaat er een partij die eigenlijk maar één doel dient, een zogeheten one issue party. Je zou de PPV bijvoorbeeld zo'n partij kunnen noemen, Immers zijn willen de invloed van het moslim geloof terugdringen. Op andere thema's scoren ze doorgaans minder. Ook in Winterswijk is zo'n partij ontstaan. In de nahoos van “leefbaar” partijen kwam er vier jaar geleden een partij bij. Hoofdthema het Strandbad. Vanuit die optiek gezien kan ik me voorstellen dat zij niet aan politiek willen doen. Mensen binnen die partij komen dan ook uit alle politieke stromingen. Ook de fractie is van diverse pluimage. Links, recht, liberaal en sociaal. Met één hoofdthema. Bij economische meewind kan dat ook prima. Echter in tijden dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt en als interne macht een rol gaat spelen, zal je zien dat zo'n partij uiteen valt. Het verleden heeft dat uitgewezen. De komende periode gaat zo'n tijd worden. De economie is zwak, en er moet bezuinigd worden. Met uitstek een periode voor interne chaos. De landelijke partijen en lokale partijen met een duidelijke ideologie zullen dat makkelijker doorstaan. Want (fractie)leden kunnen zich namelijk vasthouden aan elkaars gezamenlijke ideologische standpunt.
Mijn verwachting is dat verdeeldheid binnen WB ook gaat spelen. Ik gun ze dat absoluut niet. Ze zijn namelijk vol voor hun ideaal gegaan en hebben zelf college verantwoordelijk genomen. De afgelopen vier jaar hebben ze dan ook prima de boel bij elkaar gehouden. Maar als de verschillen in de raad tussen links en rechts toe gaan nemen dan zal dat binnen hun partij ook gaan gebeuren en probeer dan maar eenheid te houden. Ik wens ze daarbij veel succes. Dat is niet cynisch bedoeld. De gemeente Winterswijk is namelijk gebaat bij een rustig vaarwater in roerige economische tijden.