maandag 24 mei 2010

Ligt de toekomst van Winterswijk in de Achterhoek?

Afgelopen week hebben we in Winterswijk een energie top gehouden. Volgens mij was de top een succes. Er was een hoop bekijks bij de stands en de deelsessies ’s avonds werden volgens mij ook goed bezocht. De heer Wilschut, secretaris van de Regio Achterhoek was ’s avonds de presentator. Dat deed hij op een goede manier en hij wist zelf Rik Gommers te overtuigen een elektrische scooter aan te schaffen voor de gemeente. Maar daar gaat het nu niet om. Deze energie top geeft aan dat we als Regio Achterhoek meer samen moeten optrekken. Een regionaal energiebedrijf bijvoorbeeld kunnen we als Winterswijk niet alleen opzetten. Dat moeten we samen doen.

Wat opmerkelijk is van mensen uit de Achterhoek als ze de vraag krijgen waar ze wonen is dat ze nadat ze hun woonplaats hebben genoemd er achteraan vertellen dat die plaats in de Achterhoek ligt. Niet in Gelderland, nee de Achterhoek. In Twente heb je dat ook maar in de rest van het land is dat toch echt minder. Zo heb ik nog nooit mensen uit Den Haag horen zeggen dat ze uit Haaglanden komen. Nee, de Achterhoek wordt met trots vermeld.

De nieuwe leus van de Achterhoek is “Echt Achterhoek”. Die leus moet volgens mij nog wel wat meer beleefd gaan worden door de Achterhoekers. Zij zijn tenslotte de beste ambassadeurs. Voor het bedrijfsleven, toerisme, recreatie en sport. Er zijn genoeg zaken waar je het predikaat op kunt plakken.

Even een sprongetje terug naar Winterswijk. Een wat grotere plaats met centrumfunctie in die Achterhoek. Niet centraal in de achterhoek maar vanuit Duitsland wel een toegangspoort. Net zoals Doetinchem, en Zutphen dat zijn.
De komende jaren gaat er veel veranderen. Er wordt gesproken van aanpassingen van het Huis van Thorbecke. Het opheffen van provincies, waterschappen, fusies van gemeentes noem maar op. Drijfveer is de financiële situatie van het land. Indien de rijksoverheid steeds meer taken bij gemeentes neerlegt zonder additionele financiële middelen en als bezuinigingen van de provincie ook leiden tot minder geld voor de gemeentes dan zullen we wel iets moeten doen.
De raad van Winterswijk heeft vorig jaar besloten dat er 1,1 miljoen euro bespaard moet worden. Dit om de voorzieningen op peil te houden. Dat zal nog een hele klus worden om te realiseren in de gestelde termijn. Het gaat tenslotte om ca 20 fulltime werknemers. Die hebben rechten en die kun je dus niet zomaar ontslaan. Deze bezuiniging is echter vergeleken met wat er nog komen gaat een schijntje. Het Rijk moet zo’n 29 miljard Euro bezuinigen. Wie gaat dat betalen? In ieder geval zal dat voor een gemeente als Winterswijk al snel 3 to 5 miljoen Euro zijn. Per jaar dus, structureel. Ieder jaar op nieuw. Dat los je dus niet op door simpelweg personeel te ontslaan. Dat kan alleen door als gemeente minder taken uit te voeren, minder subsidies te verstrekken en een lager voorzieningenniveau aan te bieden. Natuurlijk kun je aan de inkomstenkant ook wat doen. Denk daarbij aan het verhogen van de OZB, toeristenbelasting, leges of betaald parkeren in te voeren. Zowel het schrappen van uitgaves als het verhogen van inkomsten is niet populair. En daar ga je dus niet de slag maken die we moeten maken.

De oplossing is simpel, nou ja, niets is simpel maar wel het best uit te leggen. “Vergaande samenwerking binnen de Regio Achterhoek”. Op die manier kunnen we veel problemen oplossen. Het biedt namelijk een combinatie van alle instrumenten die je als overheid hebt om de kosten in de hand te houden. En met samenwerking bedoel ik ook echt samenwerking. Dus als gehele regio alle lusten maar ook lasten verdelen. Je kunt daarbij denken aan het geografisch verdelen van voorzieningen zoals zwembaden, schouwburgen, bedrijventerreinen. Daarnaast kun je personeel uitwisselen of nog beter delen. De complexe vraagstukken van deze tijd kun je alleen oplossen met goed gekwalificeerd personeel. Voor plaatsen met een grootte als Winterswijk is het steeds moeilijker die mensen aan je te binden. Gevolg taken worden minder goed uitgevoerd of je hebt dure inhuurkrachten nodig.
Op termijn zou de Regio Achterhoek zelfs een bestuursentiteit kunnen worden. Dan moet overigens de provincie wel opgeheven worden. Anders krijg je teveel bestuurslagen. In iedere plaats kan dan een frontoffice servicebalie komen voor de contactmomenten met de burger. Dat kan dan ook op een flexibele manier in de kleine kernen. De backoffice kan op een centrale plaats komen. De burger merkt feitelijk dus niets van deze vergaande samenwerking. Belangrijk daarbij is dus dat je het contact met de burger zoveel mogelijk houdt zoals het nu is of misschien zelfs kunt verbeteren.
Uiteindelijk kunnen de zelfstandige gemeentes er voor kiezen naar deze schaal te fuseren. Een gemeente met 100.000 plus inwoners. Dan tel je in Den Haag ook weer mee.

Gaat dit allemaal snel gebeuren? Er zal nog wel wat water door de Slinge lopen voor het zover is. Dat het gaat gebeuren staat voor mij vast. De vraag is of we het zelf organiseren en tempo bepalen of dat Den Haag ons iets gaat opdringen. Ik kies voor het eerste. Daar is echter wel voor nodig dat we als plaats, individu over ons zelf heen moeten kunnen stappen. Dat is niet makkelijk maar volgens mij kunnen we dat. Want ook wij zijn “Echt Achterhoek”

Tot de volgende keer.
Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zondag 16 mei 2010

Overgang van oud naar nieuw.

De afgelopen week stond in het teken van “oud naar nieuw”. Als nieuwe wethouder krijg je een hoop nieuwe informatie over je heen. Ook gaan mensen anders naar je kijken. Je bent niet gewoon “burger” maar mijnheer de wethouder. Mensen kijken anders naar je of ze willen wat van je. Een boeiend proces moet ik zeggen. Wel was het jammer dat veel ambtenaren op vakantie waren. Natuurlijk logisch in een schoolvakantie week. Voor mij was het echter lastig afspraken maken.

Door het lange Hemelvaartsweekend was het een korte maar intensieve week. Er stonden twee commissie-avonden gepland. Op dinsdag was de commissie ruimte. Er stonden vooral punten op de agenda voor collega Gommers. Mijn rol bleef beperkt. Alleen een vraag over het gebruik van zandpaden door landbouwverkeer werd gesteld door een WB-commissielid. De vraag is of ik met de buurtschapbelangenverenigingen kan opnemen of boeren rekening willen houden met net nieuw opgeknapte fietspaden langs de zandwegen. Dat ga ik natuurlijk doen. Boeren maken veel gebruik van de zandpaden. Gebruik mag echter niet leiden tot verslechtering van de langslopende fietspaden. Ook zie ik zelf veel “betonpaaltjes” er uit liggen. Al schijnt dat met name te komen door het onderhouden van de berm en slootkanten. Ga ik dus maar eens over praten.

Woensdag was de commissie Samenleving. Dat is de commissie waar veel van mijn punten aan de orde komen. Dit keer was de 1e bestuursrapportage (1e berap) het meest van belang. De 1e berap is een uitputtingsrapportage en begrotingsaanpassing over het eerste kwartaal. Eigenlijk staan er alleen aanpassingen in die al bekend zijn voor de raad. Vooraf had ik al schriftelijke vragen ontvangen van het CDA en de VVD. Die laatste had ik echter wat laat gekregen en de beantwoording kon voor de commissie vergadering dan ook niet meer plaatsvinden. Dat komt dus nog. Verder had de voorzitter van de commissie verzocht vragen schriftelijk na te sturen. Dit om politieke discussie in de commissie te voorkomen. Daar is tenslotte de raadsvergadering voor. Met name de VVD was niet echt gelukkig met deze werkwijze. We konden helaas niet anders, normaal komt de 1e berap gelijk met de kaderstelling. Die kaderstelling maakte er dit keer geen onderdeel van uit. Dat deel gaat nog komen in de zogeheten “Speeddates”. Door deze ontkoppeling wordt de “1e berap” minder kaderstellend voor de raad. De grootste aanpassingen komen dus met de 2e berap en begroting 2011. Daar zullen we ook pas echt het beleid van het nieuwe college financieel terug zien. Erg gelukkig ben ik ook niet met deze gang van zaken. Logisch is het echter wel.

Zaterdagochtend stond in het teken van de bestuurdersvereniging van de VVD voor de Achterhoek en Liemers. Naast een (hernieuwde) kennismaking met mede bestuurders ging het vooral over hoe we in de Achterhoek als gemeentes meer kunnen samenwerken om alles financieel betaalbaar te houden. Een suggestie was de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk te sluiten en een nieuw ziekenhuis in Varsseveld aan het eind van de A18 te bouwen. Ik vond dat zelf nog niet zo'n goed idee. De werkgelegenheid van Winterswijk is wel iets wat me daarbij bezighoudt. Bij de samenwerking gaat het er natuurlijk om wie over zijn eigen grenzen heen durft te kijken. Dat is eng en daar is durf voor nodig. Wat krijgt Winterswijk daar bijvoorbeeld voor terug. Dubbel treinspoor?
Ik zelf zie Winterswijk toch wel als een centrumgemeente met maakindustrie, landbouw, vrijetijdseconomie en goede cultuurvoorzieningen. Zeker als omliggende gemeentes, zaken als bibliotheken gaan sluiten. We gaan in ieder geval wel kijken of we gemeentelijke taken kunnen samen doen. Denk daarbij aan de administratie, heffingen en uitwisseling van kwalitatief goede ambtenaren. En zo kom je dan ook daar met minder naar meer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde

zaterdag 8 mei 2010

8 mei 2010 De kop is er af..

De kop is er af..

Ik weet niet of je het zo kunt zeggen maar “de kop is er af”. Mijn eerste volledige week als wethouder. Hoe dat er uit ziet kom ik zo even op terug.
Eerst mijn excuses dat ik zo lang geen blog heb geplaatst. Dat was niet omdat ik niks meemaakte. Het kwam omdat toen eenmaal bekend was dat ik wethouder zou worden mijn leven in een stroomversnelling kwam. Het begon op het moment dat ik door de selectiecommissie te horen had gekregen dat ik de kandidaat voor de VVD zou zijn. Geweldig moment natuurlijk. Ik ben nog steeds heel erg blij en dankbaar in het gestelde vertrouwen. Toen naar mijn werk. Toevallig had ik die dag mijn reguliere werkoverleg met de teamcoördinator. Wel spannend omdat het bij een benoeming tot wethouder zo is dat je geen opzegtermijn in acht kunt nemen. Van de andere kant, zij is ook politiek actief dus enig begrip kon ik wel verwachten. Gelukkig was dat begrip er ook. Na de persconferentie met de presentatie van het coalitieprogramma en wethouders heb ik de rest van onze afdeling ingelicht. Iedereen was natuurlijk verbaasd maar wel ook enthousiast. Vanaf deze kant nogmaals dank voor het begrip.

De benoeming van het nieuwe college was op 28 april. De dag er voor heb ik nog de laatste zaken op mijn werk afgehandeld. Op 29 april volgde de eerste reguliere raadsvergadering van het nieuwe college. Sportpark Jaspers en Hameland waren de belangrijke thema's. Voor mij hield dat in dat ik een bescheiden rol had die avond. Beide onderwerpen zijn beladen. Jaspers vanwege de toch wel onzekere financiering door middel van de grondexploitatie en de daarmee samenhangende grondaankoopcontructie. Collega Gommers hield een goed verhaal en de raad ging dan ook op de SP fractie na akkoord met het voorstel. Het is nu aan mij als wethouder financiën om te zorgen dat het allemaal gaat lukken binnen het gestelde budget. Hameland is een ander verhaal. Al jaren speelt deze kwestie Met name de VVD fractie heeft in het verleden al meerdere malen de zorg uitgesproken. Toen waren ze een roepende in de woestijn. Nu is er veel geld nodig om Hameland er weer boven op te krijgen. We kunnen daar als Winterswijk niet onderuit. Niet alleen vanwege de afspraken die we hebben binnen de gemeenschappelijke regeling maar ook vooral omdat we de mensen die bij Hameland werken niet kunnen laten stikken. We moeten nu wel zorgen dat de directie de plannen waar gaat maken. Ilse Saris zit er volgens mij bovenop dus dat moet goed komen.

Afgelopen week was mijn eerste volledige week als wethouder. Er zit op zich wel een vaste structuur in het werk. Eerst de week doornemen met de collega's en burgemeester, vervolgens B&W besluiten doornemen, werkbezoeken en voorbereiding van commissie of raad. Dat zijn zeg maar de meer inhoudelijke werkzaamheden. Verder zijn er ook veel afspraken die in mijn agenda opduiken. Dat is wel even wennen overigens. Tot voor kort was ik baas over eigen agenda. Nu mag ik gebruikmaken van de diensten van het secretariaat. Hoort er bij, dus laat ik maar over mij heen komen. Die agenda staat inmiddels al behoorlijk vol. Een van de afspraken die ik afgelopen week had was in Oeding. Samen met Rik Gommers op bezoek bij het pilotproject over schoner water in oa de Slinge. Ook mocht ik deel nemen aan de dodenherdenking. Ik heb samen met de burgemeester een krans gelegd op de algemene begraafplaats. Het was koud bij het gemeentehuis en dat maakte het geheel nog indringender. Op Bevrijdingsdag was ik nog even met “100%-Winterswijk, Betty Wassink” bij de Sevink Mölle. Er werd een kidsdoeboekje gepresenteerd. Leuk om te doen en volgens mij was het weer goed druk met kinderen daar bij Sevink Mölle.
Voor het weekend krijg ik altijd een stapeltje werk mee ter voorbereiding van de B&W besluiten vergadering op dinsdag. Die doe ik dan maar op zondagavond. Zo blijft er ook nog wat tijd over voor het gezin..

Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op  http://gert-jantegronde.blogspot.com
en www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde