donderdag 13 oktober 2011

Glasvezel buitengebied.

In het dorp is men al maanden volop bezig met de aanleg van een glasvezelkabel voor huishoudens. Onze bewoners krijgen daarmee toegang tot supersnel internet, telefonie en televisie van Reggefiber. Reggefiber is onder de naam Glashart vorig jaar begonnen om tenminste 40% van de dorpsbewoners te overwegen zich te laten aansluiten op deze nieuwe hoogwaardige technologie. In een groot deel van het dorp ligt inmiddels de oranje buis in de grond en er zijn al mensen daadwerkelijk aangesloten. Wat vervolgens nog rest in een abonnement op een “provider” Dat zijn bedrijven zoals “KPN” of “planet” die er voor zorgen dat u ook daadwerkelijk gebruik kunt maken van het snelle internet, de telefoon of de televisie.

Het buitengebied wordt niet door Reggefiber aangesloten. De reden is dat het voor bedrijven zoals Reggefiber of KPN niet rendabel is een netwerk aan te leggen. Dit heeft te maken met het lage aantal inwoners en de lange afstanden kabel die gelegd moet worden. Als voorbeeld; de gemeente heeft in het buitengebied ruim 265 km rioolbuis liggen. Een grove schatting is dat het zo'n 16 miljoen Euro zal kosten een kabel aan te leggen. Als je dan bedenkt dat er 2500 adressen zijn in het buitengebied, dan kom je al snel aan 6400 euro per aansluiting. Dat is veel geld en de schatting is dat niemand dat bedrag in één keer op tafel legt.

Om te peilen of er veel animo is voor glasvezel in het buitengebied ben ik de afgelopen weken de buurtschappen in gegaan om voorlichtingsavonden te houden en om een enquête uit te reiken. Zo'n 350 mensen hebben de info avonden bezocht. In vergelijking met andere avonden in het buitengebied is dat een mooi aantal. Ik heb uitgelegd wat glasvezel inhoudt. Er is stil gestaan bij de beperkingen van de huidige koperkabel en met de mensen besproken wat er in de toekomst mogelijk op ons afkomt qua communicatie middelen. Die ontwikkelingen gaan snel en het is lastig voor te stellen hoe onze samenleving er de komende jaren door zal veranderen. Dat die samenleving gaat veranderen is echter wel helder.

Naar mijn mening kan glasvezel er aan bijdragen dat de buurtschappen leefbaar blijven. Immers zonder goede communicatie middelen, zal de volgende generatie die opgegroeid is met die moderne technologie er niet voor kiezen in ons mooie buitengebied te gaan wonen en werken. En zonder bewoners en werk zal het gebied vervallen tot een woeste vlakte met vervallen landerijen en huizen.

Van de 2500 enquete formulieren hebben we er inmiddels 1000 retour mogen ontvangen. Dat is ruim voldoende voor een representatieve steekproef. De gegevens worden door een studente die werkzaam is bij het Work Innovate Center (WIC) verwerkt. Binnen een maand krijg ik de uitslag.
Ik hoop dat er veel mensen positief hebben gereageerd op de vraag of ze glasvezel willen hebben. Het kostenaspect is daar natuurlijk belangrijk bij. De gemeente heeft geen budget om dit project te financieren. Wel kunnen we meehelpen om te kijken hoe het wel mogelijk is te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het oprichten van een coöperatie en het maandelijks betalen van de aanlegkosten door de bewoners.

Indien een groot deel van de bewoners “ja” heeft gezegd, dan gaan we volgend jaar partijen zoeken die bij willen dragen aan de tot standkoming van het glasvezelnetwerk. We zullen daar ook de buurtschapbewoners zelf bij gaan betrekken. Dat kan door mee te denken, mee te betalen en misschien zelfs wel door zelf mee te graven. De zelfredzaamheid en sociale cohesie is groot in de buurtschappen en samen krijg je veel voor elkaar.

Tot een volgende keer!

Gert-Jan te Gronde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten