donderdag 13 oktober 2011

Glasvezel buitengebied.

In het dorp is men al maanden volop bezig met de aanleg van een glasvezelkabel voor huishoudens. Onze bewoners krijgen daarmee toegang tot supersnel internet, telefonie en televisie van Reggefiber. Reggefiber is onder de naam Glashart vorig jaar begonnen om tenminste 40% van de dorpsbewoners te overwegen zich te laten aansluiten op deze nieuwe hoogwaardige technologie. In een groot deel van het dorp ligt inmiddels de oranje buis in de grond en er zijn al mensen daadwerkelijk aangesloten. Wat vervolgens nog rest in een abonnement op een “provider” Dat zijn bedrijven zoals “KPN” of “planet” die er voor zorgen dat u ook daadwerkelijk gebruik kunt maken van het snelle internet, de telefoon of de televisie.

Het buitengebied wordt niet door Reggefiber aangesloten. De reden is dat het voor bedrijven zoals Reggefiber of KPN niet rendabel is een netwerk aan te leggen. Dit heeft te maken met het lage aantal inwoners en de lange afstanden kabel die gelegd moet worden. Als voorbeeld; de gemeente heeft in het buitengebied ruim 265 km rioolbuis liggen. Een grove schatting is dat het zo'n 16 miljoen Euro zal kosten een kabel aan te leggen. Als je dan bedenkt dat er 2500 adressen zijn in het buitengebied, dan kom je al snel aan 6400 euro per aansluiting. Dat is veel geld en de schatting is dat niemand dat bedrag in één keer op tafel legt.

Om te peilen of er veel animo is voor glasvezel in het buitengebied ben ik de afgelopen weken de buurtschappen in gegaan om voorlichtingsavonden te houden en om een enquête uit te reiken. Zo'n 350 mensen hebben de info avonden bezocht. In vergelijking met andere avonden in het buitengebied is dat een mooi aantal. Ik heb uitgelegd wat glasvezel inhoudt. Er is stil gestaan bij de beperkingen van de huidige koperkabel en met de mensen besproken wat er in de toekomst mogelijk op ons afkomt qua communicatie middelen. Die ontwikkelingen gaan snel en het is lastig voor te stellen hoe onze samenleving er de komende jaren door zal veranderen. Dat die samenleving gaat veranderen is echter wel helder.

Naar mijn mening kan glasvezel er aan bijdragen dat de buurtschappen leefbaar blijven. Immers zonder goede communicatie middelen, zal de volgende generatie die opgegroeid is met die moderne technologie er niet voor kiezen in ons mooie buitengebied te gaan wonen en werken. En zonder bewoners en werk zal het gebied vervallen tot een woeste vlakte met vervallen landerijen en huizen.

Van de 2500 enquete formulieren hebben we er inmiddels 1000 retour mogen ontvangen. Dat is ruim voldoende voor een representatieve steekproef. De gegevens worden door een studente die werkzaam is bij het Work Innovate Center (WIC) verwerkt. Binnen een maand krijg ik de uitslag.
Ik hoop dat er veel mensen positief hebben gereageerd op de vraag of ze glasvezel willen hebben. Het kostenaspect is daar natuurlijk belangrijk bij. De gemeente heeft geen budget om dit project te financieren. Wel kunnen we meehelpen om te kijken hoe het wel mogelijk is te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het oprichten van een coöperatie en het maandelijks betalen van de aanlegkosten door de bewoners.

Indien een groot deel van de bewoners “ja” heeft gezegd, dan gaan we volgend jaar partijen zoeken die bij willen dragen aan de tot standkoming van het glasvezelnetwerk. We zullen daar ook de buurtschapbewoners zelf bij gaan betrekken. Dat kan door mee te denken, mee te betalen en misschien zelfs wel door zelf mee te graven. De zelfredzaamheid en sociale cohesie is groot in de buurtschappen en samen krijg je veel voor elkaar.

Tot een volgende keer!

Gert-Jan te Gronde

maandag 17 januari 2011

Hangjeugd en toeristen

Misschien heeft u het gelezen in de Gelderlander. Zero Tolerance voor jeugd die overlast veroorzaakt. Toen ik met dit onderwerp werd geconfronteerd, dacht ik die hebben wij toch helemaal niet in Winterswijk. Nu blijkt dat we helaas een kleine groep jeugd hebben in Winterswijk die inderdaad af en toe overlast veroorzaakt. Soms hangen ze rond in de winkelstraten of stationswachtruimte. Ze rijden oa op scooters zonder bromfietscertificaat, plegen kleine vergrijpen of blijven weg van school. De gemeente heeft ze in beeld en spreek deze kinderen , want dat zijn ze nog, aan en heeft gesprekken met de ouders. Politie, jeugdwerk en leerplichtambtenaar werken daarbij actief samen. We kennen ze allemaal en als ze over de scheef gaan dan pakken we ze hard aan. Bij de bron dus. Daarmee geven we een helder signaal af naar de groep met vrienden die om deze groep heen hangen. Een beetje in dit verlengde is mijn bezoek aan de politie van zaterdagavond 15 januari. Ik mocht mee met op ronde van de horeca-surveillance van de politie. Daarbij werd ook een bezoek gebracht aan het buitengebied. Extra spannend na wat er gebeurd was in de gemeente Aalten een weekend er voor. Een jongen stak daar in op vier bezoekers. Dat zijn praktijken die we niet gewend zijn en ook zeker niet aan willen wennen. In Winterswijk was het gelukkig rustig. Er fietsten wat jongeren zonder licht die nadat ze het licht van hun fiets alsnog aandeden verder konden fietsen. Bij Elbekurkie was het ook rustig. In dit jongerencentrum te Meddo zaten wat jongeren een biertje te drinken en te wachten op de afreis naar Duitsland om te gaan stappen. Het kwam mij vaag bekend voor uit het verleden.
Om half 2 's nachts ben ik mijn bed maar eens gaan opzoeken. Achteraf bleek dat er in Aalten weer assistentie nodig was geweest. Zo zie je maar weer dat het goed is dat de politie op pad gaat. Ook op tijden dat wij in ons bed liggen

Voordat ik overigens mee op pad was met de politie, stond ik te Utrecht in de stand van de VVV Achterhoek op de vakantiebeurs. De stand werd de gehele week bemenst door VVV medewerkers, vrijwilligers en ondernemers. Ik mocht mensen enthousiast maken voor Winterswijk. De reacties waren zeer positief. Veel mensen zien in de Achterhoek een ideaal fiets- en wandelbestemming. Voor een kort verblijf maar ook voor een langere periode. Wat mij opviel was de vraag naar grote groepsaccommodatie. Gelukkig hebben we die ook maar daar ligt volgens mij een kans. Henk Aalderink, de VVD burgemeester uit Bronckhorst stond er overigens ook. Zo zie je maar dat wij VVD-ers af en toe graag de handen uit de mouwen steken om onze streek op de kaart te zetten.

Komende weken zal ik actief aan de slag gaan om de pijn bij Winterswijks Belang weg te halen wat betreft de begroting en de bezuiniging op de gemeentelijke apparaatskosten. Ze toonde zich afgelopen week weer de actiepartij die ze graag willen zijn. Of je nu in het college zit of niet. Het is natuurlijk hun goed recht om het college op de huid te zitten of aan te vallen. Ik vraag mij echter af wat er nu werkelijk achter zit. De fractievoorzitter van WB kwam vlak voordat het onderwerp besproken werd binnen. De onschuld zelve, waarna een commissielid zijn statement mocht voorlezen. Het ware beter geweest als hij dit van te voren even had aangekondigd. De portefeuillehouder was er namelijk niet en zo werd een informatief agendapunt opeens politiek. Dat ze het tien minuten vooraf aan een enkeling hadden gemaild kwam op mij vreemd over. Ik had het pamflet in ieder geval niet ontvangen en voelde mij behoorlijk aan de kant gezet door deze coalitiepartij. We zijn namelijk samen als coalitie met de ambtelijke organisatie bezig om de bezuiniging door te voeren. Dat de bezuiniging een lastige opgave is, klopt maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Daarnaast gaan we nog de kerntakendiscussie voeren. Dat heeft gevolgen voor taken maar ook wederom voor de ambtenaren. Of dat gaat lukken zonder reorganisatie met bijbehorende kosten is nog maar de vraag. Een reorganisatie kost overigens ook fors geld. Kan zomaar oplopen tot 8 miljoen Euro. Heeft u dat er voor over of nemen we zorgvuldig de tijd en gaan we uit van natuurlijk verloop? Maar goed we zullen zien hoe deze discussie zich verder gaat ontwikkelen. Eén ding is wel helder, WB wil onder het raadsbesluit uit dat we de gesubsidieerde instellingen gaan korten in 2014.
Chris vd Bos heeft de commissie en het college op de hoogte gebracht van de oproep aan de minister van EL&I van VVD Kamerlid Afke Schaart. Zij roept de minister op om Europese gelden aan te wenden, snel internet mogelijk te maken in het buitengebied. Ik zelf had Afke voor het kerstreces al bedankt via de mail voor deze oproep. Want als voor glasvezel, Europees geld beschikbaar is dan moeten we er alles aan doen dit naar de Achterhoek te halen. Snel internet is namelijk naar mijn idee één van de middelen om de leegloop van het platteland tegen te gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld ZZP-ers vanuit huis de hele wereld ontsluiten.

Graag tot een volgende keer.

Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde