zaterdag 26 oktober 2013

Van de lijsttrekker.

Op 18 oktober jl. werd door de leden van de VVD Winterswijk mijn voordracht door het bestuur om mij tot lijsttrekker te kiezen, bekrachtigd. Ook via deze weg, dank aan de leden voor het vertrouwen.

Het is voor mij de tweede keer dat ik mee mag doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 nog als nieuweling. Van plek 6 op de lijst, ben ik op plek 3 de gemeenteraad binnengekomen. We hadden een goede campagne gevoerd en de uitslag van 2006 was weer voor een groot deel goedgemaakt. Dat ik vervolgens ook nog wethouder mocht worden was helemaal een eer.

Ik zet mij inmiddels zo'n drieënhalf jaar in voor het belang van de Winterswijkse samenleving. Iets wat in deze tijd een behoorlijke opgave is. Het gaat nog steeds niet goed met de economie in Nederland en de bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. De werkloosheid is hoog en mensen zijn onzeker over hun toekomst. Toch hebben we de afgelopen jaren belangrijke stappen kunnen zetten. Subsidies worden efficiënter ingezet, voorzieningen worden gecombineerd of vervangen door nieuwe die beter aansluiten bij de behoefte van nu en morgen. De gemeentelijke organisatie is kleiner geworden zonder de burger te kort te doen. Daarnaast hebben we toch ook nog fors geïnvesteerd in sport, onderwijshuisvesting en de zorg door de start van de “De Post”, ons centrale loket voor burger en gezin. We hebben er ook werk van gemaakt, het gemeentelijke huishoudboekje op orde te brengen. De grote structurele tekorten zijn omgebogen in kleine plusjes en we hebben daarbij de lasten voor de burgers zo laag mogelijk gehouden.

Natuurlijk zouden we als lokale liberalen wel eens de accenten ergens anders willen zetten. Bijvoorbeeld nog minder regels voor onze burgers. Denk daarbij aan meer vrijheid om zelf te bouwen wat je wilt zonder welstandstoets. Of aan meer mogelijkheden in het buitengebied om te ondernemen. Ook vinden wij dat ondernemers zelf zouden moeten kunnen bepalen wanneer ze hun winkel openen. Dat is toch niet aan de gemeenteraad?

Maar goed, we leven niet in een gemeente waar één partij het voor het zeggen heeft. Samen met de coalitiepartners hebben we de blik naar voren gericht. Winterswijk als centrumplaats van de Oost Achterhoek. Ons winkelcentrum doet het goed in vergelijking met de buren en daar zullen we ons voor in blijven zetten. Dus geen betaald parkeren bij ons.

De VVD vindt dat Winterswijk een aantrekkelijke woonplaats moet blijven. Wat daarbij natuurlijk het allerbelangrijkste is, is dat er werk is. En daarnaast moet er ook voldoende werk zijn, voor de starters op de arbeidsmarkt. Jongeren die voor studie Winterswijk verlaten, moeten na hun studie ook een plek kunnen vinden. Er moet daarom meer aandacht komen voor startende jonge ondernemers. Winterswijkdé broedplaats van de Achterhoek. Hoe mooi zou dat zijn?

Dat kan bijvoorbeeld op de te realiseren zorgcampus bij het Koningin Beatrix Ziekenhuis. Of in lege kantoorpanden of voormalige agrarische bebouwing. Volop kansen. Laten we dat als Gemeente mogelijk maken.

Door de mooie zomer dit jaar hebben de toeristische bedrijven een goed jaar achter de rug. Dat was ook hard nodig. De sector heeft het zwaar. De concurrente met “last minute reizen” en “vakantieveilingen” is groot. De marges staan onder druk. De sector moet blijven investeren en één van die zaken is dat campings tegenwoordig moeten beschikken over snel internet. Samen met de bewoners en ondernemers van het buitengebied zijn we dat doel aan het nastreven. Het ziet er naar uit dat zelfs de provincie Gelderland daarbij wil helpen. Zo doen wij dat als VVD graag. Mét onze burgers en bedrijven en de link die we hebben naar het provinciale bestuur. Ook de band met Den Haag vinden wij belangrijk. Natuurlijk, de Haagse politiek staat ver af van het werk in de Gemeenten en soms hebben ook wij ook zo onze bedenkingen. Daar gaan we dan over in debat. Dat kan en mag binnen onze partij.

Waar we als VVD Winterswijk volledig achterstaan, is de decentralisatie in de zorg en de participatiewet. Gemeenten kunnen dat zelf echt beter. Wij kunnen dat samen met onze inwoners lokaal vormgeven. Met één loket en zo min mogelijk verschillende partijen betrokken. Zo houd je zorg en werk dichtbij en kan het goedkoper. Daardoor blijft het mogelijk om voor meest kwetsbare groep een vangnet te zijn of nog beter een trampoline, die je weer laat opveren en naar vermogen mee laat doen.

Wij liberalen houden niet van somberen maar van aanpakken. Ik hoop dat we U de komende tijd in ons enthousiasme mee kunnen krijgen. En ondertussen blijf ik mij natuurlijk ook volop inzetten als Wethouder om Winterswijk op de kaart te houden.
Met lokale liberale groet,