dinsdag 31 augustus 2010

Herfst

Terwijl ik dit schrijf is voor de meeste mensen de vakantie echt afgelopen. De kinderen zijn weer naar school en iedereen is weer lekker aan het werk. We hebben wederom genoten van het volksfeest in Winterswijk en/of een van de buurtschappen. Sommige hebben dat nog te goed. Hoewel het officieel nog zomer is leek het de afgelopen week buiten wel herfst. Regen en wind domineren het weerbeeld. Qua storm heeft Winterswijk z'n portie al wel gedacht zou je denken.

Op bestuurlijk- en politiek niveau kon er ook nog wel eens een stormpje gaan woeden. Hoewel ik als windsurfer wel van een stormpje houd, hoop ik dat het meevalt. Zo hebben we als college het besluit genomen met Eucalypta een andere weg in te slaan. We willen niet in stenen investeren maar investeren daar waar het om gaat. Dat is het jongere werk in Winterswijk. Dus geen nieuw- of verbouw van het oude pand. We stellen het budget voor de huur van het pand nu beschikbaar voor het behoud van de 2e jongerenwerker en mooie projecten voor jongeren. Voor de “oudere” jongere die voor behoud van het pand waren misschien een teleurstelling. Voor de toekomstige generatie is het denk ik een zegen omdat daarmee jongerenwerk betaalbaar blijft. Uiteindelijk heeft de raad het laatste woord. Ik hoop dat men zo wijs is om in te zien dat je beter in mensen kunt investeren dan in stenen.

Binnen de gemeente wordt er nu hard gewerkt aan de begroting 2011. Een moeilijke klus. We moesten al €1,1 mln bezuinigen, daar komen dan nog tekorten en de bezuinigingen op het gemeentefonds bij. De precieze cijfers krijg ik nog te zien maar de eerste tekenen zijn niet gunstig. De raad heeft samen met de commissieleden voor de zomer zogeheten speedsessies gehouden. In die speedsessies heeft ieder voor zich kunnen aangeven wat belangrijk te vinden voor de toekomst. Maar houden we alle streefbeelden in de lucht? Gemeenten om ons heen sluiten bibliotheken of hun zwembad. Dat wij als Winterswijk ook voor die keuzes komen te staan is duidelijk. Daar zullen nog behoorlijke discussies voor nodig zijn om daar uit te komen.

Ik zelf was overigens dit jaar vroeg op vakantie. Daardoor ben ik inmiddels al weer een week of vijf aan de slag. Die vijf weken waren relatief rustig. Ik heb mij op allerhande dossiers kunnen inlezen en heb ook wat werkbezoekjes gebracht. Die werkbezoekjes zijn erg leerzaam. Ze geven een beeld van wat er zo al gebeurt in Winterswijk. Soms denk je; heeft de gemeente een rol hierin? Andere keren is dat geheel vanzelfsprekend. Mijn beeld is dat er in de loop der jaren steeds meer is bij gekomen. Ik zou dat graag weer willen terug brengen naar gezonde proporties.

Kortom er liggen genoeg uitdagingen voor de komende periode.


Tot de volgende keer.

Deze blog is te lezen op http://gert-jantegronde.blogspot.com en 
www.vvdwinterswijk.nl
Volg mij ook op Twitter: http://twitter.com/gertjantegronde