zaterdag 17 april 2010

Hectische weken.

De kogel is door de kerk. De komende vier jaar gaan Winterswijks Belang, het CDA en onze VVD, de uitdaging aan om Winterswijk door een moeilijke periode te leiden. De onderhandelaars hebben een mooi resultaat neergelegd. Het coalitieprogramma met de titel “Met minder naar meer” Zet de koers uit voor een coalitie waarvan over vier jaar hopelijk door de Winterswijkers wordt gezegd dat het een pittige tijd is geweest met moeilijke keuzes maar dat we er prima door zijn gekomen.
-Een paar punten uit het akkoord.
-Meer samenwerking met buurgemeentes
-Eindelijk een oplossing voor de problemen met de permanente bewoning van
recreatiehuisjes.
-Uitvoering van de sportnota.
-Onderzoek haalbaarheid Museaal Concept.
-Bewoners buitengebied zijn zelf meer verantwoordelijk vor het onderhoud.
-Goede huisvesting Driemark, Winterswijk-Oost en st Jozefschool
-Uitvoering WMO-plus loket en Centrum jeugd en gezin.
-Actief beleid m.b.t. Bedrijfsterreinen, kernwinkelgebied en citymarketing.

Er zijn natuurlijk nog wel meer thema's waarmee we aan de slag gaan. Als wethouders gaan Rik Gommers, Ilse Saris en ondergetekende verder. Dat ik zelf mee mag doen vind ik een hele eer en ik ben ook erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik gekregen heb van de selectiecommissie en de fractie. Ik heb er zin in en hoop snel aan de slag te kunnen. Dat zal zoals het er nu naar uitziet 28 of 29 april zijn.

Nu even terug naar de laatste weken. Er waren volle agenda's voor de commissies Ruimte en Samenleving. Dat hield dus in dat de fractie vergadering ook er veel te behandelen had.
De commissie Ruimte ging er redelijk snel doorheen. Eén van onze commissie leden was ziek dus kon ik zelf als vervanger plaatsnemen. Een particulier kan waarschijnlijk nu snel aan de slag met natuur aanleg als tegenprestatie voor het permanent kunnen gaan bewonen van een tot op heden als recreatie gebruikte woning. Dit is een uniek project en precedentwerking kan er haast niet vanuit gaan.
Bij de commissie Samenleving ging het er iets anders aan toe. Het was mijn eerste eigen commissievergadering. Toch spannend. Ook Voor Linde Lam als voorzitter was het de eerste keer. Ik vond dat ze ondanks de zwaarte van het programma het prima heeft gedaan.
Het werd door de hoeveelheid insprekers en zwaarte van de onderwerpen een “latertje”. Tegen middernacht reed ik weer naar huis.
Zo kwam er met spoed vanuit het huidige college de behandeling van Sportpark Jaspers bij tussendoor. Veel te kort van te voren aangeleverd. Volgens de wethouder was het echt nodig nu een beslissing te nemen in de aanstaande raadsvergadering om verdere vertraging te voorkomen. Of speelde er ook nog iets anders? Maar goed in de politiek moet je soms snel kunnen schakelen en omdat we in het coalitieprogramma in navolging van een in 2007 genomen raadsbesluit akkoord zijn met de sportnota kunnen we nu niet echt de boel tegenhouden. Wel hebben we nog zo onze vragen over de zorgvuldigheid hoe dit is gegaan en de financiële haalbaarheid. Hoe zit het namelijk met de leden van diverse verenigingen. Zijn die al allemaal akkoord? De deal met de grondeigenaren van het nieuwe deel van Jaspers is die nu wel zo handig? Zij krijgen namelijk de beschikking over gronden om te exploiteren op het WVC terrein. Ergens anders kan overigens ook. Waar zou dat dan kunnen? De wethouder was het met mij eens dat we daar nog wel een risico lopen. De grondexploitatie is sowieso nog niet echt hard volgens mij. Dat is echt een zorgpunt omdat we daar de nieuwbouw plannen me financieren. En wat te doen met de verenigingen die nog wat pijnpuntjes hebben zoals de vliegclub?

Verder stond Hameland op het programma. De deelnemende gemeentes moeten met behoorlijke kredieten over de brug komen om het vermogen weer op te bouwen en om de verliezen van de komende jaren op te vangen. Omdat je de mensen van Hameland niet kunt laten vallen en omdat het wettelijk ook gewoonweg niet anders kan zullen we wel over de brug moeten komen. Ik verlang van het bestuur van Hameland straks wel om regelmatig op de hoogte gehouden te worden. Wat mij betreft staan ze onder “curatele” We zullen als dagelijks- en algemeen bestuur er boven op moeten blijven staan. Het feit dat de huidige wethouder nog wel even kwijt wilde dat het toch ook met name kwam door dat er in het verleden te weinig geld naar Hameland is gegaan vond ik niet geheel netjes. Ze hebben 4 jaar de tijd gehad om het op te lossen en de situatie is alleen maar erger geworden. Samen met WB pleitte ik in de commissie vergadering er dan ook voor, dat er nu snel iets moet gebeuren en dat er eindelijk eens zicht komt op een oplossing.

Op 29 april gaat de raad zich buigen over de bovenstaande onderwerpen. Dat kon nog wel eens een heftige discussie worden. We zullen zien hoe dat gaat en met name hoe de nieuwe wethouders daar mee om gaan.

Nou de volgende blog zal ik schrijven op een moment dat ik of net niet of net wel wethouder ben. Een blog zal ik in ieder geval blijven schrijven.

http://twitter.com/gertjantegronde

maandag 5 april 2010

Voor dag en dauw

Hèhè, het begint nu toch echt voorjaar te worden. Op dit moment is het 6 uur in de ochtend. De meeste mensen die ik ken draaien zich nog een keer om en slapen nog een uurtje verder. Ik niet. Vandaag was zo'n dag dat het opstaan als vanzelf ging. Nu moet ik bekennen dat ik een kortslaper ben. 12 uur er in en 5 uur op is het normale ritme. Dat gaat normaal ook erg goed. Nergens last van. De laatste maand echter ging het allemaal wat moeizamer. Met als klapper het verzetten van de klok naar zomertijd. Ik heb daar elk jaar moeite mee. Zo ook dit jaar. Misschien nog wel erger dan andere jaren. Was het de lange winter, de campagne voor de gemeenteraad die veel inzet vergde? Of toch de verkoudheid waar ik al een tijdje mee rondloop? Ik weet het niet. In ieder geval ben ik nu weer helemaal wakker. Dat ik zo vroeg op moet hangt samen met het feit dat ik werkzaam ben in Arnhem. Ik ga vier dagen in de week met het treintje op en neer. Dat kost mij van deur tot deur zo'n 1 uur en 20 minuten. Of wel 2 uur en 40 minuten per dag. Natuurlijk zou ik dichter bij huis willen werken. Probleem is echter dat je dichter bij huis niet zo snel werk kunt vinden. Dat wist ik toen ik weer in Winterswijk ging wonen. Ik heb het er ook graag voor over. Ik zou er niet meer aan moeten denken om in een stadsagglomeratie te moeten wonen. Wat ook meespeelt is dat ik m'n huidige werk erg leuk vind.
Toch schuilt er een probleem in mijn situatie. In de stadsregio Arnhem-Nijmegen worden nog als een gek huizen gebouwd. De Achterhoek is inmiddels bestempeld als krimpregio en de ontsluiting van de Achterhoek wordt maar beperkt verbeterd. Het kan niet anders zijn dat de werkgelegenheid voor de middelbaar tot hoger opgeleide mensen verslechtert. Mensen zonder binding maar ook voor mensen met een achtergrond in de Achterhoek zullen niet zo snel kiezen voor dit mooie gebied. Het werk is er niet en de reistijd naar het werk is te lang. Nu heeft Synthus voorgesteld, om met een sneldienst te komen. Ze willen de nieuw te realiseren haltes op het traject Winterswijk-Arnhem overslaan. Die stations zullen alleen door de zo geheten tussentrein worden aangedaan. Op zich is dat prima, maar betekent voor mij geen versnelling. Ik zou willen pleiten voor een echte sneltrein, die twee keer per uur alleen stopt in Winterswijk, Varsseveld, Doetinchem en Duiven en de stations in Arnhem. Dit kan, denk ik alleen met dubbel spoor. Nu zijn ze wel bezig om dit tot Doetinchem te realiseren maar de wereld houdt daar niet op. Grijp de crisis en herstel wet aan om dit laatste stuk ook meteen te doen. Als je namelijk een station of 8 overslaat scheelt dat namelijk zomaar een klein half uur en daarmee kom je qua reistijd toch behoorlijk in de buurt van de vinex locaties in de buurt van Arnhem. Ik hoop dat het Rijk en de Provincie ondanks alle bezuinigingen hier nog ruimte voor weten te vinden.
Ik zal in ieder geval mijn best doen om dit in de Regio Achterhoek op de kaart te zetten. Zodat de Achterhoek beter bereikbaar wordt.